Skip to main content

Hrvatski poslanik ponavljao „za dom spremni“

Jugoslavija 19. apr 2023.
< 1 min čitanja

Teške reči i haos u Saboru

I pre nego što je počela rasprava o novom prekršajnom zakonu, eskaliralo je zbog ustaškog pozdrava čije bi se skandiranje u javnost kažnjavalo i do četiri hiljade evra. Poslanice su se vređali međusobno, nekolicina je krenula prema stolu predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, a epilog je izbacivanje njih trojice iz sale.

Sve je počelo istupom Mostog poslanika Mira Bulja o novom prekršajnom zakonu.

„Hrvatskim veteranima onemogućujete njihov legitiman pozdrav, ja ga ponavljam – za dom spremni“, uzviknuo je Bulj u Saboru.

Nakon toga, krenula je eskalacija sukoba između poslanika Bulja i predsednika Gordana Jandrokovića u koji se uključuju i poslanici Krešo Beljak i Željko Sačić.

Naime, predsednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da Bulj nije govorio o Domovinskom ratu, nego je „za dom spremni“ upotrebio na dvosmislen način. U više je navrata pozvao da se započeta rasprava zaustavi, jer „nije ni pametna niti korisna“.

Iako je već imao dve opomene, Bulj se ponovno javio za reč kako bi istakao da je govorio isključivo u kontekstu Domovinskog rata.

Slava Ukrajini vam je u redu, a o „za dom spremni“ ne smemo ni reči, izjavio je i dobio treću opomenu, nakon koje mu je predsjednik Sabora naložio da napusti salu. Dok se Bulj peo prema izlazu, nešto je iz klupe dobacivao Krešo Beljak i zaradio tri opomene. A zbog vikanja iz klupa izbačen je i Željko Sačić.

(N1, Foto: Pixabay)