Skip to main content

Hrvatski novinar pod policijskom zaštitom zbog pretnji iz ruske ambasade

Jugoslavija 06. maj 2022.
3 min čitanja

Novinar hrvatskog Večernjeg lista Hassan Haidar Diab je zbog teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu početkom aprila dobio pretnje ruskih diplomata zbog kojih se sada nalazi pod policijskom zaštitom. Posle izveštaja Sigurnosno-informativne agencije (SOA) i hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova bezbednost mu je, kako je ispričao za Hinu, zagarantovao i premijer Andrej Plenković.

Diab je od dvojice ruskih diplomata, koji su sa svojim kolegama kasnije proterani iz Hrvatske zbog ruske intervencije u Ukrajini, dobio pretnje tri dana pošto je objavljen tekst o ulozi i načinu delovanja čečenskog lidera Kadirova i „čečenskih kordona smrti“ u ratu u Ukrajini. Međutim, pretnje su se nastavile i pošto su diplomate proterane iz Hrvatske, a Diab je poslednji put poruku od savetnika za medije u ruskoj ambasadi u Zagrebu dobio uoči Svetskog dana slobode medija – 3. maja.

Izveštavanje o čečenskim kordonima smrti otpočetka se nije svidjelo ruskoj ambasadi u Hrvatskoj iz koje su me odmah posle objave teksta kontaktirali telefonom, ironično poručivši kako sam napisao ‘sjajan članak’“, rekao je Diab.

On objašnjava da je početkom aprila objavio veliki tekst – analizu i svedočenja ljudi o čečenskim borcima Ramzana Kadirova i tome kako su ubijali ljude u Ukrajini.

“U analizi sam duboko ušao ko je Kadirov i koliko su on i njegovi eskadroni smrti likvidirali novinara i političkih oponenata. To je zapravo bila iskra koja je ‘zapalila’ ljude u ruskoj ambasadi”, ističe Daib.

Dodaje i kako mu je, na dan objave tog teksta 4. aprila, oko 10.35 zazvonio telefon. “Začudio sam se što me zove savetnik za medije Sidorov koji mi je rekao: ‘Napisao si sjajne članke'”, ispričao je novinar. Odgovorio mu je ‘hvala’, na šta mu je Sidorov rekao da mu politički sekretar Sergej Trofimov poručuje da će tekstove istog dan prevesti i poslati u Moskvu.

“Rekao sam nema veze, pa vi sve ionako šaljete u Moskvu. Odgovorili su mi ‘Ne, ti nisi shvatio. Te tekstove ćemo poslati Kadirovu‘. Pitao sam ga šta to znači, znači li to da vi zapravo meni pretite – šaljete moje tekstove čoveku koji likvidira ljude”, rekao je Diab. Dodao je i da mu je ruski diplomata odgovorio da to može da protumači kako želi, ali i da mu je onda, “kao da je malo došao pameti”, rekao da samo prenosi poruku sekretara Trofimova.

Diab je posle ovog razgovora pozvao glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, a potom policiju i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića. Ministar unutrašnjih poslova je, priča novinar, rekao da u ovom slučaju nema čekanja jer “ne znaš s kim imaš posla” i da će zbog tih pretnji odmah kontaktirati direktora policije.

“Zanimljivo je, dok sam ja bio još u policiji, već sam dobio zaštitu. Dokaz je to koliko su to zaista bile ozbiljne pretnje”, ocenio je novinar. Posle osam dana usledio je, kako kaže, neočekivani susret s premijerom Andrejem Plenkovićem i to na njegov poziv. Diab je od Plenkovića dobio informaciju da je bezbednosnim službama naloženo da urade sve da zaštite novinara i njegovu porodicu.

Međutim, i posle proterivanja ruskih diplomata usledile su nove poruke novinaru.

“U Večernjem listu su odlučili da s tim ne izlazimo u javnost zbog moje bezbednosti. Ali, kada je to već izašlo u nedeljniku Nacional i pošto sam potvrdio pretnje u tekstu objavljenom u Večernjem listu, opet sam dobio poruku. Neverovatno bahato i arogantno, od istog Sidorova u osam sati ujutro”, rekao je Diab.

“Hej, pozdrav Hassane, opet super članak, ali nije baš aktuelan, zašto to nisi objavio dok smo bili u Zagrebu”. Nisam hteo da mu odgovorim na tu njegovu poruku, i šta ona uopšte znači? Znači li to da su tekstovi bili objavljeni dok su oni bili u Zagrebu da bi me tukli ili ubili?”, pita novinar.

(N1)