Skip to main content

Holandski ambasador: Prvo napredak u vladavini prava, zatim evrointegracije

Info 16. feb 2021.
2 min čitanja

Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji (EU) zbog odsustva napretka u oblasti vladavine prava, koja je od centralne važnosti za EU i ima prioritet, izjavio je holandski ambasador u Beogradu Hiles Beshor Pluh.

Na kraju diplomatskog mandata u Srbiji, on je poručio da se prvo mora videti napredak u vladavini prava, a onda krenuti sa drugim aspektima priključenja EU.

Da bi Srbija mogla da otvori poglavlja, trebalo bi da unapredi vladavinu prava i sprovede već usvojene odluke, rekao je Beshor Pluh, koji posle 18 meseci provedenih u Beogradu, odlazi na dužost ambasadora u Moskvi.

Kako je objasnio, Srbija bi, kada je reč o vladavini prava, trebalo da ostvari napredak u oblastima nezavisnosti sudstva, kontrole rada parlamenta i ljudskih prava.

Sa novom Vladom Srbije je bilo pozitivnog razvoja, usvojeni su zakoni i donete odluke, ali bi trebalo da vidimo šta to znači, kako će biti sprovedeno i kakvi će biti rezultati, naglasio je Beshor Pluh.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji održivi razvoj ljudskih prava i demokratije, kako bi te norme i vrednosti bile zaista ugrađene u državu i građani od toga imali koristi.

On je ocenio da su izbori u Srbiji sledeće godine vrlo važni i da je izuzetno bitno da budu dobro pripremljeni, “da ne budu opterećeni istim elementima kao prošlogodišnji”.

Izuzetno je važno da svi, vlada, opozicija, stanovništvo, možda čak i strani posmatrači i savetnici, izbegnu situaciju novog bojkota, poručio je Beshor Pluh.

Kako je upozorio, bojkot znači da stanovništvo nema punu mogućnost izbora političke budućnosti, da je izborni proces ometen i da je demokratija koja je rezultat tog procesa, na izvestan način, nepotpuna.

Uz konstataciju da aktuelni parlament Srbije nema opoziciju, Beshor Pluh je predočio da to znači da građani nisu u stanju da ocene šta je prava demokratija.

Da bi to ocenili, morate da vidite demokratiju koja funkcioniše i imate zaista funkcionalni parlament, precizirao je on i napomenuo da građani sada nemaju tu mogućnost.

Zato se bojkot mora izbeći. Kako bi se to postiglo, potrebni su izborno okruženje i odluke koje će zadovoljiti i opoziciju, naglasio je Beshor Pluh.

Želimo sadržajan dijalog između parlamentarnih i opozicionih partija
Zbog toga je međustranački dijalog vrlo važan, istakao je holandski ambasador i izrazio zadovoljstvo što je Evropski parlament spreman da ponovo posreduje.

Želimo sadržajan dijalog između parlamentarnih i opozicionih partija, da bi se stvorile okolnosti u kojima se svako oseća sigurno, kako bi učestvovao na izborima, izjavio je Beshor Pluh.

(FoNet)