Skip to main content

Hesen i Vojvodina potpisali sporazum o saradnji

Vojvodina 07. мар 2012.
2 min čitanja

Predsednici Skupštine Vojvodine i Skupštine nemačke pokrajine Hesen Šandor Egereši i Norbert Kartman potpisali su u Visbadenu izjavu kojom se postavljaju osnove za parlamentarnu saradnju i povezivanje dva regiona.

Egereši je nakon potpisivanja izjave naveo da se Vojvodina povezivanjem sa Hesenom, jednim od najrazvijenijih i najbogatijih nemačkih i evropskih regiona, našla u „veoma dobrom društvu evropskih prijatelja“, navodi u saopštenju pres službe vojvođanske Skupštine.

„Nakon samo par meseci od uspostavljanja saradnje, Vojvodina je uspela da sa Hesenom parafira veoma značajnu izjavu kojom se snažno podržava i saradnja naših poslanika, odbora, vlada, privrednika, univerziteta, a otvaraju se i vrata za povezivanje mladih“, rekao je Egereši.

Vojvodina je na taj način, kako je rekao, još jednom pokazala jasnu nameru i politiku da Srbiju predstavlja u što boljem svetlu, poboljšava imidž zemlje u Evropi i ubrzava njen evropski put.

Predsednik skupštine Norbert Kartman rekao je da Hesen nije slučajno izabrao Vojvodinu kao region sa kojim želi da ostvari bližu i konkretniju saradnju, ocenivši da je ta pokrajina jedinstvena po svojim specifičnostima u celoj jugoistočnoj Evropi.

„Danas postpisana izjava je kamen temeljac naših budućih odnosa i njom su i Hesen i Vojvodina izrazile volju i spremnost da se međusobno pomažemo, savetujemo i da, naravno, iniciramo i ostvarujemo zajedničke projekte“, rekao je Kartman.

Dodao je da su posetom stvoreni uslovi i za uspostavljanje saradnje između kancelarija Vojvodine i Hesena u Briselu, kao još jedna mogućnost koju bi trebalo iskoristiti na zajedničku korist.

Delegaciju Skupštine Vojvodine pozdravili su i poslanici Parlamenta Hesena na današnjoj plenarnoj sednici, a tokom prepodneva delegacija je posetila i Regionalnu zanatsku komoru Visbadena, Centar za profesionalno obrazovanje i tehnologije i Univerzitet „Evropska poslovna škola“ u Visbadenu.

Hesen je jedna od najrazvijenijih nemačkih pokrajina, a saradnja dva parlamenta uspostavljena je krajem 2011. godine, kada je skupštinska delegacija Hesena, predvođena predsednikom Kartmanom prvi put posetila Vojvodinu.

(Beta)