Skip to main content

Hemon raskovao Bazdulja: Intelektualni nesrećnik i Nemanjin mali

Kultura 13. maj 2021.
< 1 min čitanja

Književnik Aleksandar Hemon, koji trenutno radi i živi u SAD, na svom je Twitter profilu komentirao je druženje Muharema Bazdulja sa Peterom Handkeom, koji negira genocid, ali i druženju sa Emirom Kusturicom.

“Budući Europljanin, intelektualac, i protivnik zatvorenih sredina i umova, Bazdulj najbolje voli da se druži sa Nemanjom K., čuvenim kosmopolitom i ljubiteljem raznolikosti”, napisao je Hemon.

U drugom tvitu je pojasnio značenje riječi “bazdulj”, bazduljati.

“Bazduljati se, glagol, metiljati se; dodvoravati se; baljezgati uz upotrebu mnogobrojnih višesložnih riječi; prilagoditi se svakoj datoj ideološkoj situaciji u cilju osjećaja vlastite važnosti; štancati promjenljiva i prilagodljiva mišljenja.

Bazduljati, gl., izbjegavati užas vlastite osrednjosti neprestanim kruženjem u orbiti važnijih i spretnijih pojedinaca; dodvoravati se pametnijima i moćnijima;

Bazduljanje, im., intelektualno nesigurno postojanje; stanje lišenosti bilo kakvog trajnog uvjerenja; pjevanje uglas sa važnijima i pametnijima;

Bazdulj, im., mediokretitet; intelektualni nesrećnik, zauvijek ovisan o odobravanju i potvrdi od strane moćnijih i spretnijih; Nemanjin mali”, napisao je Hemon.

(Raport.ba)