Skip to main content

Gutereš: Žalim što je Savet bezbednosti UN paralisan geostrateškim podelima

Planeta 10. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Situacija se brzo razvija u katastrofu sa potencijalno nepovratnim poslednicama za Palestince u celini i za mir i bezbednost u regionu”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izrazio je danas žaljenje zbog „paralize” svetske organizacije suočene sa ratom između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze i što Savet bezbednosti nije glasao za prekid vatre.

Govoreći na Forumu Doha u Kataru, Gutereš je rekao da je Savet bezbednosti UN bio “ paralisan geostrateškim podelima” koje su ugrozile njegovu sposobnost da nađe rešenje za rat.

“Autoritet i kredibilitet Saveta bezbednosti je ozbiljno kompromitovan kasnim odgovorom na sukob, štetom nanetoj njegovoj reputaciji narušenoj vetom Sjedinjenih Država na rezoluciju koja poziva na prekid vatre u Gazi”, rekao je Gutereš.

Nacrt rezolucije je pripremljen pošto se generalni sekretar pozvao na član 99 Povelje UN, prvi put otkako je na čelu svetskog tela, koji mu omogućuje da skrene pažnju Savetu bezbednosti na pitanje koje “može ugroziti održanje međunarodnog mira i bezbednosti”.

“Ponovio sam poziv da se proglasi humanitarni prekid vatre, na nesreću Savet bezbednosti nije uspeo da to učini. Mogu vam obećati da neću odustati”, rekao je Gutereš.

Amerikanci, saveznici Izraela, su u petak ponovili protivljenje prekidu vatre.

“Ozbiljno rizikujemo kolaps humanitarnog sistema. Situacija se brzo razvija u katastrofu sa potencijalno nepovratnim poslednicama za Palestince u celini i za mir i bezbednost u regionu”, upozorio je Gutereš na Forumu Doha.

Po podacima ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, kojim vlada islamski ekstremistički Hamas, broj poginulih Palestinaca premašio je 17.700. Među tim žrtvama je najviše žena i dece.

U napadima bez presedana na izraelsko tlo, koji su izazvali rat 7. oktobra, ubijeno je preko 1.200 ljudi, uglavnom civila i odvedeno oko 240 talaca, po podacima izraelskih vlasti.

(Beta/AP)