Skip to main content

Grupa senatora predložila korake za suzbijanje oružanog nasilja u SAD

Planeta 13. jun 2022.
< 1 min čitanja

Grupa američkih senatora predložila je u nedelju korake za suzbijanje oružanog nasilja, posle nedavnih napada u Teksasu i Njujorku, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predlozi uključuju strožu proveru prošlosti kupaca oružja mlađih od 21 godine, povećanje resursa kako bi oružje bilo držano izvan ruku onih koji se smatraju rizičnima, kao i suzbijanje ilegalne kupovine.

“Najavljujemo dvostranački predlog kako bismo zaštitili američku decu, naše škole i smanjimo pretnju nasiljem širom zemlje”, naveli su senatori u predlogu koje je potpisalo 20 demokratskih i republikanskih senatora.

Kako je rečeno, cilj je bolja bezbednost u školama i podrška učenicima dok predlog predviđa da oružje ne mogu da kupe kriminalci i osobe sa mentalnim teškoćama.

Senatori su pozvali i na povećano ulaganje u osnaživanje mentalnog zdravlja i u resurse za sigurnost u školama, kao i na glasnije osude porodičnog nasilja.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) pohvalio je predlog i pozvao Kongres da brzo reaguje. Međutim, naveo je da nije sve navedeno što on smatra neophodnim, ali “odražava važne korake u pravom smeru”.

Bajden se zalaže za daleko značajnije reforme. On je nedavno pozvao Kongres da zabrani jurišno oružje, proširi proveru i sprovede druge mere kontrole oružja.

(Beta, foto: Beta-AP)