Skip to main content

AI optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini

Građani 13. jun 2022.
< 1 min čitanja

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International – AI) optužila je danas Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, navodeći da je nekoliko stotina civila poginulo u napadima na Harkov od kojih su mnogi bili kasetnim bombama.

AI je navela da je tokom produbljene istrage pronašla dokaze da su u sedam napada na delove Harkova, drugog grada po veličini u Ukrajini na severoistoku, ruske snage koristile kasetne bombe tipa N210 i 9N235 i kasetne mine. To su dve kategorije oružja zabranjene međunarodnim ugovorima.

U izveštaju pod nazivom „Bilo ko može da umre u bilo kojem trenutku“ navodi se da su ruske snage ubile i nanele ogromnu štetu stalnim bombardovanjem stambenih područja Harkova od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

„Ljudi su ubijani u svojim domovima i na ulicama, na igralištima i na grobljima, dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć ili kupovali hranu i lekove“, rekla je istraživačica zadužena za krize i sukobe u AI Donatela Rovera (Donatella).

Ona je dodala da je „šokantna ponovna upotreba široko zabranjene kasetne municije“ i to pokazuje „potpuno zanemarivanje života civila“.

Iako Rusija nije potpisnica ni Konvencije o kasetnoj municiji, ni Konvencije o protivpešadijskim minama, međunarodno humanitarno pravo zabranjuje napade i upotrebu oružja koje po svojoj prirodi udara neselektivno i predstavlja ratni zločin, navela je AI u izveštaju.

(Beta-AFP)