Skip to main content

Gruhonjić: Nestorović je Vučićevo bućkalo za somove

Info 24. феб 2024.
2 min čitanja

Dario Hajrić: “Njihova jedina namena je da pokupe deo nezadovoljnih birača i nakon izbora ih prebace SNS-u"

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i profesor Univerziteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić izjavio je da je cela priča oko lekara i teoretičara zavere Branimira Nestorovića u politici “najobičniji jeftini spin za zamajavanje javnosti i manipulaciju izborima”.

“Kako je Nestorović odjednom postao politički faktor, i bez ikakve stranačke infrastrukture preskočio izborne cenzuse? Zahvaljujući Vučiću i ‘naprednjacima’, naravno. Ko režira ove raskole? Vučić, naravno. Otkud Nestoroviću, koji se ispisao iz reda lekara neprestanim kršenjem Hipokratove zakletve, ignorisanjem nauke i širenjem najgorih mogućih teorija zavere, tolika popularnost? Zahvaljujući režimskim spin doktorima. Dakle, u pitanju je još jedno bućkalo za somove. Plašim se da će se mnogi na njega ponovo uhvatiti, umesto da se bave pripremama za izbore koji će se održati verovatno početkom juna”, rekao je Gruhonjić za beogradski Danas.

Dodao je da priča o raspadu Nestorovićevog pokreta i njegovog navodnog nećkanja oko ulaska u vlast u Skupštni grada Beograda još jedna “priča za manipulaciju i izazivanjem tobožnje ‘neizvesnosti’ oko toga da li će biti formirana vlast u Beogradu ili neće, ili će biti održani ponovljeni izbori”.

Prema rečima sociologa Darija Hajrića, Nestorovićev pokret od svog nastanka funkcioniše kao satelit SNS-a.

“Ljudi koji su mislili da glasajući za njih ne daju svoj glas SNS-u nego nekakvoj nezavisnoj opciji treba da se zapitaju kakav su tačno integritet očekivali od osobe koja već godinama ima ogroman prostor u pro-naprednjačkim medijima i koja se vladajućoj partiji nikad ničim nije konfrontirala. Transfer njihovih glasova u vidu mandata tog pokreta u ruke SNS-a bio je samo pitanje toga da li će SNS-u to zatrebati ili ne”, rekao  je Dario Hajrić.

Oni trenutno žele da preuzmu Nestorovićeve odbornike koji su im potrebni za većinu u Beogradu, dodao je, ali ne žele da demaskiraju njegovu ulogu piona.

“Čitav dalji igrokaz oko izlaska iz postojećeg pokreta i eventualnog pravljenja novog služi samo tome da se Nestorović iskoristi na još jednim izborima kao tobožnja nezavisna opcija, pre nego što ga trajno apsorbuju ili ugase”, ocenio je Hajrić.

Znamo ovo zato što smo više puta videli isti proces sa drugim “nezavisnim” političkim figurama, ističe dalje, poput Šapića i čitavog niza manjih pokreta i stranaka.

“Njihova jedina namena je da pokupe deo nezadovoljnih birača i nakon izbora ih prebace SNS-u. Te organizacije se ciljano prave zbog toga, i ne treba se čuditi kada ispune svoju jedinu ulogu”, zaključio je sagovornik Danasa.

(Autonomija/Danas, foto: N1)