Skip to main content

Gruhonjić: Nalazimo se na ivici ponora 

Aktuelno 15. maj 2018.
2 min čitanja

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić izjavio je večeras da je u Srbiji medijsko tržište potpuno neregulisano, da država koristi svoje poluge kako bi vršila pritisak na nezavisne redakcije, te da su pritisci i fizički napadi na novinare samo jedan od načina gušenja slobode medija.

“Tanjug i dalje postoji, iako je Vučić svojeručno potpisao njegovo gašenje. Poreske inspekcije služe za finansijski pritisak, a da ne govorimo o kriminalnoj dodeli državnog novca na konkursima za medije, u čijim komisijama sede predstavnici fantomskih udruženja, a ne stručnjaci”, naveo je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, novinari su danas u Srbiji “izabrani kao legitimne mete”, koje je “najlakše gađati svaki put kada vlastima nešto ne odgovara”.

“Nalazimo se neprestano na samoj granici ponora, pa mnogi trpe i onu psihičku presiju koju je teško izdržati”, ocenio je Gruhonjić na tribini “Ko brani novinare – novinari između pritisaka i integriteta” u Novom Sadu.

Urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović podsetio je na napade na novinare tokom ceremonije inauguracije predsednika Srbije, navodeći da je taj slučaj javnog maltretiranja novinara bio potpuno skrajnut, sve dok nisu objavljene fotografije.

“Može neko da te davi pred kamerama, i da se ništa ne dogodi. Zamisli kako tek može da te davi u nekom haustoru”, kazao je Petrović.

Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović ocenio je da je rešenje problema medijske scene u Srbiji u oslobađanju javnih servisa.

“Potrebno je oslobađanje RTS-a, jer je to javni servis, finansira se iz budžeta i novcem građana. Potrebna je politička volja da se to uradi”, kazao je on.

Smenjeni programski direktor u Radio-televiziji Vojvodine Slobodan Arežina ocenio je da bi vlast “popustila” u slučaju smena koje su se u toj medijskoj kući dogodile nakon promene vlasti u Vojvodini 2016. godine, da su ulični protesti još malo potrajali.

“Tada je 5.000 ljudi izašlo na ulicu i malo je nedostajalo da dođe do popuštanja. Da je održan još jedan miting te snage, mislim da bi došlo do razgovora”, rekao je Arežina.

Arežina je nezakonito smenjen sa mesta programskog direktora 2016. godine, nakon čega je promenjeno celokupno rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa, a smenjeni urednici i novinari formirali su Pokret Podrži RTV i organizovali masovne ulične proteste.

Tribinu “Ko brani novinare – Novinari između pritisaka i integriteta” organizovali su Institut za evropske poslove i Civil Rights Defenders, uz podršku Evropske Unije.

(Autonomija)