Skip to main content

Gruhonjić: Nacionalsocijalistički i naprednjačko-fašistički režim direktno je odgovoran za masakr u školi

Vojvodina 05. мај 2023.
2 min čitanja

"Da li stvarno neko misli da je ljudima koji su podržavali ubijanja dece u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu… stalo do ijedne dečje suze?"

Ministar prosvete, Branko Ružić, odmah nakon tragedije u kojoj je stradalo osmoro učenika i čuvar OŠ Vladislav Ribnikar, okrivio je za ovaj nezapamćeni zločin takozvane „zapadne vrednosti“. Pritom, ministar nije podneo ostavku – kao moralni čin.

– Za one mlađe čitaoce, Branko Ružić je iz partije Slobodana Miloševića. Reč je o partiji koja je najodgovornija za ratne zločine na prostoru nekadašnje zajedničke države. Ti zločini su najdokumentovaniji zločini u istoriji ratovanja. Ti zločini su nepojamni: masovna silovanja, masovna klanja, spaljivanje živih ljudi, masovne grobnice, etničko čišćenje, genocid… Zato nikoga, apsolutno nikoga, ne treba da čudi to što nacionalsocijalistički i naprednjačko-fašistički režim ne preza ni da u trenucima tako velike tragedije u kojoj su život izgubila deca, tu istu mrtvu decu zloupotrebljava na najjeziviji mogući način: da bi se obračunao sa nekakvim imaginarnim Zapadom, koji je – trube nam o tome već ravno 35 godina – kriv za sve i koji se urotio protiv nas, tako posebnih, nevinih i nebeskih – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a.

Otkud nam, postavlja pitanje sagovornik Danasa, tako posebnim, nevinim i nebeskim – toliki arsenal oružja da smo treći na svetu po broju vatrenog oružja koje se nalazi u rukama civila?

– Nešto iz naše dugačke “mirovnjačke” tradicije a najviše iz ratova iz poslednje decenije 20. veka. A upravo su ti raznorazni ružići, dačići, vučići i ostali saučesnici u ratnim zločinima i podršci takvoj politici naoružali dečaka-ubicu i direktno su odgovorni za masakr nad decom u centru Beograda. Militarizacija društva koja traje do dana današnjeg, promovisanje ratnih zločinaca i mafijaša u režimskim medijima, mržnja koja se širi u svim duginim bojama… Deca nam u tome odrastaju… Da li stvarno neko misli da je ljudima koji su podržavali ubijanja dece u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, na Kosovu… stalo do ijedne dečje suze? – zaključuje Dinko Gruhonjić.

(Autonomija/Danas)