Skip to main content

AKB: Mere da budu u skladu sa civilizacijskim tekovinama i međunarodnim obavezama

Info 05. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Mere moraju biti razumne, srazmerne i dobro osmišljene, da deluju na uzroke problema, a ne da budu plod trenutnih rešenja i privida gašenja požara“

Advokatska komora Beograda apelovala je danas da sve mere koje je država najavila posle dva ovonedeljna masovna ubistva u kojima je ubijeno 17, a ranjeno više od 20 osoba, budu usklađene s civilizacijskim tekovinama, međunarodnim obavezama i ustavnim i zakonskim okvirom Srbije.

Komora je u saopštenju navela da najavljene mere „moraju biti razumne, srazmerne i dobro osmišljene, da deluju na uzroke problema, a ne da budu plod trenutnih rešenja i privida gašenja požara“.

„Sve vladine zvaničnike pozivamo da budu svesni svoje odgovornosti. Niz tragičnih događaja kojima svedočimo jasna su posledica urušavanja institucija i degradacije svake struke i profesije i uništavanje svih drustvenih i moralnih vrednosti“, stoji u saopštenju AKB.

Pozvali su medije da se „uzdrže od senzacionalnog izveštavanja i plasiranja neproverenih informacija“.

„U trenucima koji su teški za celo društvo, pozivamo sve zvaničnike i medije da se usmere na pitanja od javnog interesa i deluju uzdržano i razumno, te da se uzdrže od plasiranja neproverenih informacija, izjava i aktivnosti kojima se zamagljuju uzroci problema u društvu, podstiču dalji nasilni događaji ili iznose osetljivi lični podaci učesnika u tragičnim dešavanjima“, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas pooštravanje kontrole vlasnika oružja i oštrije kazne za one koji nelegalno poseduju oružje.

(Beta, Foto: Pixabay)