Skip to main content

Gruhonjić: Mediji ne promovišu interkulturalnost

Autonomija 14. јун 2008.
2 min čitanja

Dinko GruhonjićPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić ocenio je danas da mediji u Vojvodini informišu gotovo isključivo o dešavanjima unutar sopstvene nacionalne zajednice.
Gruhonjić je za okruglim stolom u Novosadskoj novinarskoj školi rekao da i većinski i manjinski mediji u Vojvodini javnost na taj način ne promovišu multikulturalnost, već promovišu jedan jedini kulturni model, koji ne pokazuje ama baš nikakav interes za kulturne modele zajednica pored kojih žive.
Prema njegovim rečima, mediji na taj način promovišu život „jednih pored drugih“, a ne život „jednih sa drugima“.
On je kritikovao Radioteleviziju Vojvodine (RTV) i ocenio da je ta medijska kuća još „miljama daleko“ od javnog servisa.
„Da parafraziram našeg književnika Lasla Vegela, koji je jednom prilikom rekao da kada stranac dođe u Vojvodinu i slučajno na daljinskom upravljaču izabere Drugi program RTV-a, on će steći dojam da nacionalne manjine u Vojvodni zapravo samo igraju, pevaju i jedu u svojim tradicionalnim nošnjama“, kazao je Gruhonjić.
Ocenio je da je suština loše uređivačke strategije Drugog programa RTV-a „folklor plus loš informativni program“ i rekao da i na prvom i na drugom programu RTV-a nema promocije multikulturalnosti i multietničnosti Vojvodine.
On je rekao da bi mediji trebalo da se okrenu interkulturalnosti i da svoju publiku upoznaju i sa identitetom drugih nacionalnih zajednica.
Gruhonjić je kritikovao odluku o zaustavljanju privatizacije medija i upitao zašto do sada nadležni državni organi nisu pronašli formulu da se privatizacija medija odvija nesmetano, a da se ujedno u životu održe i programi na jezicima manjina.
„Obustavljanjem privatizacije, medijski haos u Srbiji je zapravo produžen, a dobar model za očuvanje programa na manjinskim jezicima zapravo još uvek nije na vidiku. To je zbog toga što se zakonodavci nisu obazirali na primedbe struke i manjinskih nacionalnih saveta kada je za to bilo vreme“, rekao je Gruhonjić.

(Beta)