Skip to main content

Proglašeni konačni rezultati izbora u Vojvodini

Autonomija 14. јун 2008.
< 1 min čitanja

Izvršno veće VojvodinePokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je danas konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštinu Vojvodine, prema kojima je ubedljivu pobedu odnela lista „Za evropsku Vojvodinu-Boris Tadić“.
Kako se navodi u saopštenju PIK-a, lista koju čine Demokratska stranka i G17 plus osvojila je 65 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine.
Srpska radikalna stranka osvojila je ukupno 24 mandata, dok je Mađarska koalicija osvojila devet poslaničkih mesta.
Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je šest poslaničkih mandata, lista „Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak“ pet, a koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije četiri poslanička mandata.
U budućem sazivu Skupštine Vojvodine jednog poslanika imaće i Liberalno demokratska partija, dok će različite grupe građana imati ukupno šest poslanika.
Izbori su sprovedeni u skladu sa Odlukom o izboru poslanika u Skupštinu Vojvodine, po kojoj se, od ukupno 120 poslanika, 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.
Pokrajinska izborna komisija dodelila je trećinu dobijenih mandata kandidatima sa izbornih lista po njihovom redosledu, a preostale mandate dodelila je kandidatima sa izbornih lista koje su predložile stranke.
Na osnovu Poslovnika Skupštine Vojvodine konstitutivnu sednicu Skupštine Vojvodine saziva predsednik Skupštine prethodnog saziva u roku od tri dana od dana podnošenja izveštaja PIK o sprovedenim izborima.

(Beta)