Skip to main content

Gruhonjić: I izbori pokazali da Srbija i Hrvatska žele da raskomadaju Bosnu i Hercegovinu

Jugoslavija 03. окт 2022.
2 min čitanja

Novinar iz Novog Sada Dinko Gruhonjić izjavio je danas da su predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini i izjave nacionalističkih aktera nakon izbora pokazali da “na prvom mestu Srbija a potom i Hrvatska” ne odustaju od pokušaja da do kraja dovedu svoje ratne ciljeve, odnosno da “raskomadaju Bosnu”.  

Gruhonjić je u intervjuu za Gradsku televiziju iz Podgorice rekao da veruje da međunarodna zajednica pokušava da nađe izlaz iz “bosanskog ćorsokaka”, ali je dodao da je za taj ćorsokak u dobroj meri i sama odgovorna, jer je išla na ruku nacionalistima.

“Činjenica je da je, nažalost, na snazi i dalje dejtonski ustav, koji je baziran na Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji jeste prekinuo rat, ali nije otklonio njegove uzroke niti je na tome rađeno u poslednjih 27 godina“, rekao je Gruhonjić.

Govoreći o izmenama izbornog zakona koje je, nakon zatvaranja birališta u Bosni i Hercegovini, nametnuo Visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit, Gruhonjić je rekao da još uvek nije do kraja jasno šta sve te izmene podrazumevaju, ali je ocenio da podrška Ambasade SAD upućena Šmitu, odnosno ograđivanje Delegacije EU od njegove odluke, govore u prilog tezi da međunarodna zajednica nije jedinstvena i da “ne zna šta će”.

Ocenio je da izmene deluju tako da idu ka tome da se izađe u susret zahtevima HDZ-a za nezvanično priznanje takozvane Herceg-Bosne.

“Utisak je da je Šmitovom odlukom međunarodna zajednica dolila još kap ulja na ionako uzavreli bosanski lonac”, rekao je Gruhonjić.

Govoreći o izborima za predsednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske, Gruhonjić je ocenio da su mogući protesti opozicije, s obzirom da je opoziciona kandidatkinja Jelena Trivić proglasila pobedu u izbornoj noći pa se posle ispostavilo da je Milorad Dodik ipak pobedio.

“Ta samoproglašavanja pobednika delovala su kao da se gleda ko će više glasova zapravo da ukrade, što ne bi bilo iznenađenje za manji entitet u BiH”, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, u Federaciji BiH pobedila je građanska opcija, odnosno Bakir Izetbegović je izgubio od zajedničkog kandidata opozicije Denisa Bećirovića, a Željko Komšić pobedio je kandidatkinju HDZ-a Borjanu Krišto iz HDZ-a.

Dodao je da međunarodna zajednica još uvek nije poduzela adekvatne mere protiv Milorada Dodika, koji već nekoliko godina unazad vrlo otvoreno i direktno radi na destabilizaciji BiH, najavljuje secesiju i ispunjava interese zvanične Moskve na destabilizaciji Balkana.

“Svakome u Evropi je danas jasno šta znači ukoliko ste eksponent ruske politike, a to nažalost najbolje znaju građani Ukrajine, tako da ne treba sumnjati da su slične namere i Milorada Dodika ovde na Balkanu”, poručio je Gruhonjić.

Dodao je da je glavni generator krize na Balkanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za kojeg je, kao i za Dodika, rekao da je “ruski proksi”.

(Autonomija)