Skip to main content

Gruhonjić: Hajka na Nikolaidisa, Batrićevića i mene dio je istog scenarija iza kojeg stoje zvanični i crkveni Beograd

Jugoslavija 10. апр 2024.
6 min čitanja

"Naglašavam posebno dijelove Crkve Srbije koji stoluju u glavnom gradu Vojvodine"

„Opravdano sumnjam i da iza hajke na mene, pored samog Aleksandra Vučića i visokih funkcionera Srpske napredne stranke (SNS), stoje i dijelovi crkve Srbije koji bi odavno željeli da me nema. Naglašavam posebno djelove koji stoluju u glavnom gradu Vojvodine“, istakao je u razgovoru za Portal Analitika novinar i profesor Filozofskog fakulteta (FF) u Novom Sadu, Dinko Gruhonjić.

Podsjetimo, naš sagovornik je već sedmicama izložen progonu visokih državnih i partijskih funkcionera ali i, da stvar bude gora, rukovodstva Univerziteta u Novom Sadu na kojem je zaposlen. Hajka je vrhunac doživjela kada je grupa uglavnom nepoznatih mlađih osoba okupirala Filozofski fakultet u Novom Sadu tražeći da se Gruhonjiću, zbog njegovih stavova i pisanja, uruči otkaz.

Pokušaj ponovnog uvođenja delikta mišljenja

„Fakultet je odblokiran nakon inscenirane posjete rektora Novosadskog univerziteta Dejana Madića koji je došao navodno da pregovara sa tzv. nezadovoljnim studentima i na taj događaj pozvao samo režimske medije. Međutim, imali smo danonućnu stražu koju su organizovali profesori i nadgledali što se dešava ispred zgrade fakulteta tako da smo animirali novinare nezavisnih medija koji su se odmah stvorili i postavljali vrlo neugodna pitanja rektoru“, podsjeća Gruhonjić.

Ističe i kako je rektor Madić došao ispred zgrade Fakulteta a da nije pozvao dekanicu Ivanu Živančević Sekeruš.

„Umjesto toga, došao je u pratnji dekana Fakulteta tehničkih nauka i dekana Fakulteta fizičke kulture i izgovorio niz stvari koji su meni ispod akademske časti da ih uopše komentarišem. Naime, rektor Univerziteta je podržao tzv. studente u njihovom ultimatumu da se meni uruči otkaz. Između ostalog i na način da je čitao izvode iz mojih publicističkih kolumni. Dakle, odlomke kao argument za govor mržnje. Drugim riječima, kao argument za uvođenje kategorije koje se mi stariji sjećamo iz nekih totalitarnih sistema a to je delikt mišljenja“, ukazuje Gruhonjić.

Sagovornik Analitike napominje da su rektor Madić i dekani koji su bili sa njim podržali posljednju kandidaturu Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije te je, kaže, potpuno jasno da „oni nijesu ni rektori ni dekani, nego saučesnici u pokušaju rušenja autonomije Filozofskog fakulteta a samim tim i Univerziteta u Novom Sadu“.

„Oni su za Etičku komisiju a ne ja“, kategoričan je Gruhonjić.

Iza progona stoji režim Aleksandar Vučića

Kaže kako se radi privremenoj obustavi blokade i da su tzv. nezadovoljni studenti poručili da će ukoliko im se ne svidi odluka Etičke komisije i njemu se ne uruči otkaz, nastaviti sa blokadom.

„To je nevjerovatno nepoznavanje procedure, prije svega Studentskog parlamenta FF, studenta prodekana FF kao i Studentskog prlamenta Univerziteta u Novom Sadu. Zaista zvuči potpuno nevjerovatno, da ne upotrijebim težu riječ, da oni očekuju od Etičke komisije da uruči otkaz profesoru. To je prosto proceduralno nemoguće. To nije u ingerencij Etičke komisije. Što znači da je to još samo jedan kamičak u pokušaju mog političkog progona“, izričit je Gruhonjić.

Iza svega, naglašava, stoji režim Aleksandra Vučića, što, kako napominje, on i tvrdi od početka hajke.

„Jedan primjer ću navesti. U srijedu 20. marta je sa skupštinske govornice visoki funkcioner Vučićeve partije Milenko Jovanov izrekao jezive šovinističke uvrede na moj račun i samo nekoliko sati nakon toga pojavili su se na ulazu u našu zgradu, gdje živim sa porodicom, grafiti kojima kojima se eksplicitno prijeti mojim ubistvom. Dakle, gospodin Jovanov je na taj način postao ako ne organizator a onda sasvim sigurno inspirator teških prijetnji srmću“, podvlači Gruhonjić.

Potom smo, podsjeća, imali izjave „različitih Vučićevih čauša“ i na kraju izjavu samog predsjednika Srbije.

„Vučićeva izjava je bila u njegovom stilu vrhunski licemjerna. U jednoj ruci kao drži nekakav cvijet i govori o tome kako mene niko ne smije fizički da ugrožava i kako ja imam pravo na sopstveno mišljenje a onda poteže nož iz druge ruke i kaže da mene treba da bude sramota zbog nečega što zapravo i nijesam rekao. I to mi govori osoba koja nikada u životu nije znala ni što je sram ni što je stid“, ističe Gruhonjić.

To je, kaže, bio još jedan okidač za nastavak kampanje koja protiv njega, njegove koleginice, predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić, a sada, kako je rekao, i protiv studenata i kolega sa FF i Novosadskog univerziteta koji su ga podržali, traje već skoro čitav mjesec u kontinuitetu i bez prestanka.

„Ovako nešto u svojoj novinarskoj i profesorskoj karijeri za duže od 20 godina nikada nijesam doživio. Bio sam nebrojeno puta na meti ekstremno desničarskih partija i njihovih hordi zla ali nikada ovako intenzivno i ovako hajkaški i, da budemo potpuno otvoreni, veoma veoma opasno. Jer, ako iza hajke na vas stoji država i ako predsjednik države to svojim riječima potvrđuje to je situacija koja, složićete se, nije nimalo jednostavna za izdržati“, naglašava Gruhonjić.

Sagovornik Analitike kaže kako ne zna zašto je hajka na njega pokrenuta u ovom momentu, iako identične stavove javno zastupa već godinama.

„To je pitanje za režim. Postoji raznorazni scenariji koje čitam po medijima. Da je to zapravo, ono što se sasvim sigurno može pretpostaviti, pokriće za neke kriminalne djelatnosti jer je u Srbiji odavno nestala granica između države i organizovanog kriminala. Oni su se stopili u jedno. Drugi kažu da je razlog priprema za lokalne izbore. Treći da je to što se pokušava prikriti afera prodaje zgrade generalštaba u Beogradu ni manje ni više zetu Donalda Trampa“, navodi Gruhonjić.

Ipak, naš sagovornik naglašava kako bi četvrti razlog možda bio i najopasniji po bezbjednost njega i njegovih kolega.

„A to je da je režim u panici s obzirom na to da od momenta od kada su napravili ogromnu grešku sa pokušajem terorističkog upada na sjever Kosova krajem septembra prošle godine. Njima je izmaknut tepih ispod nogu u smislu da i dalje glumataju pred zapadnim partnerima da su nekakav faktor regionalne stabilnosti. Nama je jasno odavno da to nijesu, nego da su piromani koji izazivaju požare po Balkanu a potom se predstavljaju kao vatrogasci“, ukazuje Gruhonjić.

Napominje i da svi događaji koji su uslijedili poslije neuspješne operacije na Kosovu (Banjska), prije svega rezolucija Evropskog parlamenta o nepravilnostima na izborima u Srbiji, pokazuju da se je taj, kako je rekao, prilično licemjeran odnos Zapad prema Vučićevom režimu bliži kraju.

„Naravno da su svi upućeni političari na Zapadu znali da još od 2012. kada je Vučić došao na vlast nema slobodnih izbora i da su svi pokradeni. Ali evo sada su to konačno jasno i glasno izrekli i u rezolucijama i u različitim osudama. Očigledna je stvar da se pritisak na Vučićev režim pojačava i da će oni polako ali sigurno biti satjerani uz zid. Kao što znamo, autoritarni režimi koji inkliniraju da postanu totalitarni, što je u Vučićevom slučaju izvjesno, u panici ne biraju sredstva. I to je još jedan od razloga za moju duboku zabrinutost za koleginicu Lalić i mene, naše porodice, kolege sa Fakulteta i studente kojima se svima odreda takođe prijeti“, upozorava Gruhonjić.

Dodaje kako se svi sjećamo što je radio Slobodan Milošević kada je osjetio da je „satjeran u ćošak“, te naveo tragične slučajeve Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, kao i pokušaj atentata na Vuka Draškovića tadašnjeg opozicionog prvaka.

„Sjećamo se i da je Milošević nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma proglašen faktorom stabilnosti i mira na Balkanu ali da je vrlo brzo poslije toga izgubio tu ‘auru’ i završio kako je završio“, napominje Gruhonjić.

Vlast u Crnoj Gori sluša naređenja iz Beograda

Osvrnušvi se na slučajeve progona crnogorskih intelektualaca Andreja Nikolaidisa i Bobana Batrićevića, Gruhonjić je istakao da je u pitanju dio istog scenarija kao i kampanja protiv njega.

„Vlast u Crnoj Gori sluša naređenja iz Beograda. Nema tu nikakve dvojbe. To su naređenja iz političkog Beograda i crkvenog Beograda. Odnosno sa strane crkve Srbije. Iza napada na nas stoje potpuno iste osobe i ista velikosprska militantna politika“, jasan je Gruhonjić.

Sagovornik Analitike ukazuje da je profesor Batrićević prolazio kroz jedan kafkijanski proces.

„Ne isključujem mogućnost da ću i ja prolaziti kroz tu vrstu ‘toplog zeca’ i da će me kinjiti jer mislim da ovo nije bitka nego rat i da oni neće tako lako odustati. Jer je jedan, ne mogu više reći kolega, ali jedan član Senata Novosadskog univerziteta rekao da što god da Filozofski fakultet uradi ‘Dinko će visiti’. Da li ću visiti baš u bukvalnom smislu ili simbolički to ostaje da se vidi. To je pitanje za njega i za njih“, poručuje Gruhonjić.

Ističe i kako je slučaj spaljivanja lutke Nikolaidisa u Herceg Novom do sada „najmračniji i potpuno zastrašujući primjer progona“.

„Jer kada počnu spaljivati knjige još koliko sjutra će spaljivati i ljude. Plašim se da to vrijedi i za lutke. I da se to još dešava na karnevalu je potpuni apsurd jer su oni smišljeni u Srednjem vijeku od strane tadašnjih vladajućih staleža da bi ‘široke narodne mase’ dobile oduška da se rugaju vlastima i da ne budu kažnjene zbog toga. Ovdje smo imali potpuni suprotnu situaciju gdje su osobe sa nekakvim kukuljicama koje nalikuju na one Kju-kluks-klana, simbolički spaljivale ne predstavnike vlasti već Nikolaidisa, kao jednog od najglasnijih kritičara vlasti“, kazao je Gruhonjić.

Kao što je, podsjeća on, napisao Viktor Ivančić, kukuljice su njihova prava lica.

„Tek kad su skinuli maske i kukuljice, to je lice koje se čini čovjekolikim, a to su zapravo maske. I to je, da ponovim, dio potpuno istog rukopisa koji dolazi iz istih centara svjetovne i duhovne moći“, zaključio je Gruhonjić.

Nikola Boljević (Portal Analitika, foto: Beta)