Skip to main content

Grafiti na pločnicima Novog Sada: Nekom krivične prijave, nekom ništa

Vojvodina 24. sep 2023.
2 min čitanja

"Kao da ih ispisuju fantomi koje policija nikako ne može da uhvati"

Šablonski grafiti koji se pišu po trotoarima Novog Sada postali su praksa kada je u pitanju slanje političkih poruka. „Bora psiho“, „Pajtić lopov“, „Milica lažljivica“ i „Miloš Francuz“ su grafiti koji se mesecima ispisuju po novosadskim trotoarima.

Javnost i dalje ne zna ko piše šablonske grafite koji od marta meseca „krase“ trotoare i pločnike Novog Sada, a koji svojim sadržajem etiketiraju i vređaju političke protivnike vladajućeg režima. Svakih par dana osvanu novi, pa deluje kao da ih ispisuju fantomi koje policija nikako ne može da uhvati.

Međutim, kada grafite po trotoaru ispisuju opozicioni aktivisti, policija vrlo brzo i efikasno reaguje.

Tako je u septembru prošle godine policija u centru Novog Sada privela aktiviste stranke „Moramo“ koji su ispred gradske kuće šablonima ispisivali grafite protiv izgradnje spomenika „Nevino stradalim žrtvama 1944./1945.“ u okviru kampanje „Digni gard- odbrani svoj grad“.

Aktivisti su tada, uz veliki broj angažovanih policajaca, privedeni u policijsku stanicu „Stari grad“ gde su protiv njih podnete krivične prijave za uništenje i oštećenje tuđe stvari, a oštećeni ovim krivičnim delom je Grad Novi Sad.

Inače, ovo krivično delo je specifično po tome što onaj čija je stvar uništena ili oštećena mora da se izjasni o tome – u suprotnom nema postojanja ovog krivičnog dela.

Grad se naravno odmah izjasnio kao oštećeni, iako su aktivisti koristili vodoperivu boju, pa su grafite komunalne službe oprale posle samo nekoliko sati, a sve je obezbeđivala policija.

Ono sa čime javnost nije upoznata je jedan dosta sličan slučaj ovom, ali su akteri drugačiji.

Naime, u martu mesecu, kada je i počelo ispisivanje uvredljivih grafita na račun protivnika režima, policija je na uglu ulice Cara Dušana i Bulevara cara Lazara zatekla grupu lica kako su na osam mesta, po trotoaru ispisali „Milica lažljivica“ i „Miloš francuz“.

Tada su u policijsku ispostavu Stari grad privedena lica: R.M. D.V. K.N. D.Z. Z.D. i P.M. od kojih je oduzeto šest sprejeva i tri šablona.

Međutim, ovaj put nije bilo krivičnih prijava, jer se Grad Novi Sad nije izjasnio kao oštećeni, pa se dežurni tužilac nije izjašnjavao oko kvalifikacije dela, a lica su puštena na slobodu.

Iako se radi o dva istovetna događaja, ovaj drugi je dobio epilog u formi običnog izveštaja, koji je MUP prosledio tužilaštvu u kome se samo navodi šta se dogodilo.

Grafiti se od tada i do dan danas pojavljuju na trotoarima Novog Sada, ali gradu, čini se, ovakvi grafiti ne smetaju, niti ih doživljavaju kao pričinjavanje štete, iako ovi grafiti ne mogu da se operu, za razliku od onih koje su ispisivali aktivisti.

(N1)