Skip to main content

Gradska biblioteka Subotica: Otkrivena nova tabla sa nazivom ustanove na četiri jezika

Vojvodina 13. okt 2022.
< 1 min čitanja

Gradska biblioteka u Subotici, u okviru obeležavanja 135. godišnjice od osnivanja, otkrila je danas novu tablu sa nazivom ove ustanove na četiri jezika koja su u službenoj upotrebi u ovom gradu.

Nova direktorica ove ustanove Adrien Kozma kazala je da Gradska biblioteka zauzima posebno mesto, ne samo zbog bogate zbirke knjiga koje poseduje, i bogate intelektualne vrednosti starijih zbirki, već i zato što se “ovde susreću različite kulture i jezici”.

“Naš primarni zadatak je da se održi ova kulturna raznolikost i nastojimo da ispunimo ovaj zadatak našim knjižnim fondom i ponudom naših kulturnih programa, nadajući se da će nam posetioci rado dolaziti“, navela je Adrien Kozma.

Predsednik Skupštine grada Balint Pastor podsetio je da je grad sredstvima republičke vlade uspeo da obnovi glavnu fasadu subotičke Gradske biblioteke.

“Ova biblioteka nije samo najstarija ustanova takve vrste u Srbiji, već ima i najlepšu građevinu kao sedište“, kazao je Pastor.

Dodao je da su krajem 2020. godine zahvaljujući sredstvima Vlade Mađarske uspeli da izgrade jedan novi deo zgrade biblioteke, modernu čitaonicu koja odgovara svim zahtevima čitalaca i istraživača u 21. veku, a sačuvane su i statue atlasa koji se nalaze na ulazu u biblioteku.

“Ove investicije govore o tome da smo za dve godine od vlada Srbije i Mađarske obezbedili ukupno 760.000 evra“, naveo je Pastor.

(Autonomija, foto: Magločistač)