Skip to main content

Romski centar Daje pozvao Rome da se na popisu stanovništva izjasne o svom nacionalnom poreklu

Građani 13. okt 2022.
2 min čitanja

Romski centar za žene i decu “Daje” pozvao je danas Rome da se na aktuelnom popisu stanovništva ” bez straha i sramote ” izjasne o svom nacionalnom poreklu.

Na konferenciji za novinare predstavnika tog centra ocenjeno je da će na taj način doneti samo dobre stvari za romski narod u Srbiji.

Predstavljen je i kratkometražni film “Ja jesam”, čiji su akteri Romi i Romkinje koji radom doprinose romskoj zajednici.

Predstavnica centra Nada Đuričković je rekla da je potrebno utvrditi što tačniji broj Roma i Romkinja i dodala da je i pre popisa centar “Daje” radio popis romskih naselja.

“Targetirali smo mesta gde se nalaze ta naselja, obišli ih i razgovarali sa ljudima… nama je važno da država zna gde su ti ljudi i pošalje popisivače”, rekla je ona.

Kazala je da je rađen i drugi projekat i da su bili popisani Romi koji žive u urbanim delovima gradova.

Prema njenim rečima, utvrđivanju tačnog broja osoba romske nacionalnosti može da pomogne u ostvarivanju socijalne i zdravstvene zaštite, kao i svega ostalog.

Predstavnik centra Ljuan Koko je rekao da je popis jako važan za romsku zajednicu i da bi se utvrdio njihov tačan broj

“Ja sam iz generacije čiji su se roditelji izjašnjvali kao Turci”, rekao je on, te naglasio da je danas javna politika dobra i da promoviše romsku politiku.

Psihiloškinja Anđela Močnik Petković je kazala da je sarađivala na filmu i da je sigurna da učesnici šalju veliku i jasnu poruku, čime podižu svest Romima da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

“Činjenica je da su se svi oni kroz život suočavali sa predrasudama i diskriminacijom samo zato što su Romi, ali da su, uprkos svemu, uspeli radom i trudom da se izbore i da nastave borbu za svoj narod u Srbiji”, rekla je ona.

Novinarka i fotoreporterka centra “Daje” Dženet Koko je ocenila da je u filmu istaknuta jasna poruka da se ne treba stideti svog romskog porekla.

(Beta, foto: Pixabay)