Skip to main content

Gradonačelnik Marijupolja: U opsadi stradalo više od 10.000 civila

Planeta 12. апр 2022.
2 min čitanja

Gradonačelnik lučkog ukrajinskog grada Marijupolja rekao je da je više od 10.000 civila stradalo u ruskoj opsadi grada i da bi broj mrtvih mogao da pređe 20.000.

U telefonskom razgovoru za AP gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je u ponedeljak da su ruske snage nedeljama blokirale ulazak humanitarnih konvoja u grad u pokušaju da prikriju strahote od spoljnog sveta.

Marijuoplj je odsečen u ruskim napadima ubrzo posle početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara, i pretrpeo je neke od najtežih napada u ratu.

Gradonačelnik je govorio iz mesta u teritoriji pod kontrolom Ukrajine, ali izvan Marijupolja.

Otkriće velikog broja civila koji su izgleda bili pogubljeni posle povlačenja ruskih snaga iz gradova oko glavnog grada Kijeva ovog meseca izazvalo je opšte osude i optužbe Ukrajinaca i Zapada da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

Odvojeno su američki zvaničnici juče ukazali da postoje novi znaci da se ruska vojska sprema za veliku ofanzivu u istočnoj oblasti Donbas, preusmeravajući se posle neuspelog prvobitnog prodora oko Kijeva i nastojanja da ga zauzmu.

Visoki američki zvaničnik je juče opisao dugi ruski konvoj koji ide ka istočnom gradu Izjumu sa artiljerijom, avijacijom i podrškom pešadije, kao deo preraspodele i kako izgleda, pripreme za rusku kampanju na istoku.

Velika Britanija proverava tvrdnje o hemijskom napadu na Marijupolj

Velika Britanija pokušava da proveri informacije o tome da li su ruske snage koristile hemijsko oružje u Marijupolju, gradu pod opsadom više od mesec dana, saopštilo je sinoć britansko minstarstvo spoljnih poslova.

„Informacije ukazuju da su ruske snage možda upotrebile hemijske agense u jednom napadu na stanovništvo Marijupolja. Radimo hitno sa svojim partnerima da proverimo te informacije“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras preko Tvitera.

Svaka upotreba ovog tipa oružja prestavljala bi „brutalnu eskalaciju sukoba i tražićemo od (ruskog predsednika Vladimira) Putina i njegovog režima da polože račune“, dodala je ona.

Ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš je rekla da je Rusija upotrebila „nepoznatu supstancu“ u Marijupolju gde više osoba pate od otežanog disanja, navodeći da se „vrlo verovatno radi o hemijskom oružju“.

Prethodno je ukrajinski puk Azov koji je se nalazi u Marijupolju tvrdio u poruci objavljenoj juče na Telegramu da je ruski dron ispustio „toksičnu supstancu“ na vojnike i civile u Marijupolju, navodeći da više osoba ima respiratorne ili neurološke probleme.

Osnivač bataljona Azov Andrij Biletski rekao je u poruci na Telegramu da su tri osobe otrovane nepoznatom tosičnom supstancom, da imaju jasne znake trovanja ratnim hemijskim proizvodima, ali da nemaju katastrofalne posledice.

Agencija Frans pres navela je da za sada ne može da proveri te tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Savetnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrjuščenko rekao je preko Telegrama da informacije o hemijskom napadu za sada nisu potvrđene i da će detalji i razjašnjenja biti naknadno dati pošto se čekaju zvanične informacije od vojske.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je sinoć da Vašington ima saznanja o informacijama o hemijskom napadu na taj strateški grad ali da ne može to da potvrdi.

(Beta-AP-AFP, foto: Beta-AP)