Skip to main content

SAD: Srbija treba da shvati rizike i cene poslovanja sa Kinom

Info 12. apr 2022.
< 1 min čitanja

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, rečeno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta povodom navoda da je u Srbiju dopremana kineska vojna oprema.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je prethodno u Vašingtonu, da SAD nisu u mogućnosti da potvrde subotnju kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije do zaključenja teksta nije odgovorilo na upit Glasa Amerike da li je i kakva vojna oprema isporučivana Srbiji iz Kine i da li su za to korišćeni avioni kineske vojske.

O tom slučaju prve informacije pojavile su se u subotu na društvenim mrežama, čiji su korisnici objavljivali fotografije letelica većih gabarita koje su nadletale područje prestonice Srbije, piše Glas Amerike.

Agencija Asošijeted pres objavila je da su kineskim vojnim transportnim avionima Y-20 Srbiji isporučen kineski raketni sistem HQ – 22 čija je izvozna oznaka FK-3, ali ta informacija za sada nije dobila nijednu zvaničnu potvrdu.

Jedino što je poznato saopštila je kineska strana i to da je isporučena, kako je navedeno, uobičajena vojna oprema.

(Beta, foto: Pixabay)