Skip to main content

Građanske inicijative prikupljaju novac za kazne učesnicima blokada puteva

Aktuelno 27. dec 2021.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija Građanske inicijative saopštila je danas da je pokrenula akciju prikupljanja novca za pokrivanje troškova kazni izrečenih građanima zbog učešća u blokadama saobraćaja tokom decembarskih protesta.

Iz te NVO su naveli da je zbog navodnog kršenja zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, gotovo 150 građana u više od 50 gradova Srbije dobilo prekršajne prijave na kućne adrese.

„Iako su njihovi zahtevi usvojeni, građani i građanke koji su učestvovali u protestima protiv zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i zakona o eksproprijaciji su i dalje izloženi progonu i pritiscima, pogotovo oni u manjim sredinama, a institucije ne čine dovoljno da osiguraju njihovu bezbednost“, ocenili su iz Građanskih inicijativa.

Pozvali su institucije da „prestanu sa pritiscima“ na učesnike protesta i najavili da će građanima koji žele da ospore prekršajne prijave na sudu, obezbediti advokate.

Kreni-Promeni: Platićemo kazne građana, vlast priznala – blokade bile opravdane

I pored toga što je vlast jasno priznala povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi da su blokade građana bile opravdane, veliki broj građana počeo je da dobija prekršajne naloge, saopšteno je iz Kreni-Promeni.

Kako navode, u većini slučajeva policija nije identifikovala lica, već se radilo o nedozvoljenom i nezakonitom snimanju.

„Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti jasno ističe svim građanima da ukoliko nisu bili legitimisani, podnesu zahtev za sudsko odlučivanje Prekršajnom sudu kojim ne prihvataju odgovornost“, rečeno je iz ove grupe građana.

Dalje se navodi, na MUP-u je da nadležnom Prekršajnom sudu dostave dokaze na osnovu kojih su utvrdili da je navedeno lice odgovorno za prekršaj koji se stavlja na teret.

Dodaju da čak i u slučaju da dođe do nezakonite naplate kazne, svim građanima koji nisu u mogućnosti da isplate kaznu Kreni-Promeni će izvršiti refundiranje kazne od sredstava koji su sakupili građani.

(Beta, N1)