Skip to main content

Građanska Vojvodina: Za ugrožavanje bezbednosti Dinka Gruhonjića odgovorna država

Vojvodina 27. апр 2022.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila nove pretnje programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine  (NDNV), novinaru i profesoru Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici i ocenila da je za to odgovorna država.

“Upozoravamo nadležne organe da je Dinko Gruhonjić često meta napada desničarskih i ekstremističkih organizacija u Srbiji, ali da su najnovije pretnje posebno opasne jer su upućene i direktno članovima njegove porodice”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

U noći 25. aprila, osoba koja se predstavila kao Srbin i četnik, putem društvene mreže Facebook u više navrata je uputila gnusne pretnje Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice – supruzi, deci i sestri –  optužujući ga da je „izdajica“, te pokušavala da ga pozove putem Facebook messengera.

“Podsećamo javnost da je ovo samo jedna u nizu pretnji Gruhonjiću za koje niko nikad nije odgovarao, te da su mu čak i u ulazu zgrade u kojoj stanuje s porodicom bile ispisivane preteće poruke, što više nego jasno ukazuje na ugroženu bezbednost njega i njegove porodice”, navela je Građanska Vojvodina.

Dodali su da policija i tužilaštvo stoga snose posebnu odgovornost, kao i brojni nosioci javne vlasti  i njihovi tabloidi koji su javno etiketirali Gruhonjića zbog njegovog profesionalnog novinarskog rada, ali vrlo često i na nacionalnoj osnovi, utirući time put nasilju i nasilnicima.

“Pitamo institucije da li Dinko Gruhonjić, kao i ostali građani koji su zbog kritičkog mišljenja javno targetirani, zbog neadkevtane reakcije nadležnih i govora mržnje koji dominira na politčkoj sceni – treba da se samoorganizuju u odbrani od nasilnika. Da li je država Srbija neke građane izuzela iz pravnog poretka? Ko treba da reaguje kad su oni fizički ugroženi? Da li ‘nepodobni građani’ treba da se obraćaju međunarodnim institucijama?”, piše u saopštenju.

Pozvali su sve građane Vojvodine i Srbije da zahtevaju od institucija sistema da deluju u skladu sa zakonom a ne po direktivama ekstremista i političkih centara moći, kojima je cilj uspostavljanje društva haosa i bezakonja, u kojem niko neće biti slobodan.

(Autonomija)