Skip to main content

Građanska Vojvodina: Vlast je inspirator i saučesnik hajke na Dinka Gruhonjiću

Izdvajamo 17. апр 2024.
2 min čitanja

Samo od svih nas, građana, zavisi da li ćemo braniti slobodu, ili će nas sve pregiziti krdo koje juri u provaliju

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da je aktuelni režim u Srbiji apsolutno odgovaran za pretnje smrću koje već nedeljama dobija programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić.

„Nekažnjivost nasilja i nasilnika, ali i poruke mržnje koje iznose vladajući političari, nedvosmisleno ukazuju da je vlast u Srbiji inspirator i saučesnik hajke koja se nedeljama vodi protiv Dinka Gruhonjića, a koja sve ozbiljnije ugrožava njegovu fizičku bezbednost, kao i bezbednost njegove porodice“, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina smatra da je na delu najopasniji udruženi zločinački poduhvat režima, kleronacionalističke elite, režimskih medija i njihovih operativaca na društvenim mrežama, protiv onih koje su markirali kao protivnike.

Njihova meta danas je Dinko Gruhonjić, ali i svi oni koji nisu spremni da se potčine dominirajućoj ideologiji zla.

„Zato je Gruhonjić već nedeljema izložen javnom linču na svim platformama vlasti i njenih filijala. Posle fijaska se desničarskim upadom na Filozofski fakultet u nameri da se izbaci sa radnog mesta, a kakav su mogli kopirati samo iz nacističke prakse potčinjavanja univerziteta, ponovo je angažovana pešadija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se najnovija pretnja desila juče u Novom Sadu, na Limanu, na ulici, kada je nepoznati muškarac Gruhnjiću pretio fizičkim nasiljem i šovinistički ga vređao.

Prethodno su mu slali falange da ispisuju preteće grafite u ulazu zgrade u kojoj živi s porodicom.

„Građani Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije moraju biti svesni da se društvo opasno približilo liniji koja nas deli od divljaštva„, ocenila je Građanska Vojvodina.

Upozorila je političke aktere, a posebno one koji se verbalno zalažu za demokratske vrednosti i predstavljaju opozicijom, da odobravanjem ove hajke, ili njenim ignorisanjem, svesrdno doprinose gušenju građanskih sloboda i varvarizaciji društva.

„Zato pozivamo građane da dobro razmisle da li su zaista spremni da prihvate normalizaciju nasilja. Institucije su, nažalost, već kapitulirale. Samo od svih nas, građana, zavisi da li ćemo braniti slobodu, ili će nas sve pregiziti krdo koje juri u provaliju„, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)