Skip to main content

Građanska Vojvodina: Bojkotujmo referendum o izmenama nelegalnog i nelegitimnog ustava

Izdvajamo 15. јан 2022.
3 min čitanja

Građanska Vojvodina poziva na bojkot izjašnjavanja o ustavnim promenama, jer je aktuelni ustav nelegalan i nelegitiman i nikakve delimične izmene to ne mogu ispraviti, već jedino donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti garant suštinske decentralizacije Srbije.

Kao i 2006. godine, smatramo da građane ne treba pozivati da glasaju protiv ustava, jer bi to značilo da se slažemo sa načinom na koji je ustav donet. Kao ni tada, ni sada široka javnost nije bila uključena u javnu raspravu o izmenama ustava.

Podsećamo da je Građanska Vojvodina i nastala 2006. godine, kao reakcija civilnog sektora na sramnu proceduru usvajanja Ustava Srbije. Podsećamo da su republički poslanici tekst novog ustava, pre nego što su glasali za njegovo usvajanje, videli svega pola sata pre početka sednice skupštine. Podsećamo i da je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o usvajanju ustava trajao ukupno dva dana i jednu noć. Podsećamo i na gotovo unisonu i histeričnu medijsku kampanju za usvajanje ustava.

Zbog svega toga, Građanska Vojvodina u Vojvodini je 2006. organizovala kampanju za bojkot referenduma o usvajanju ustava, koja je bila uspešna jer je u našoj pokrajini za usvajanje ustava glasalo manje od 44 odsto građana, dakle daleko manje od potrebnih više od 50 odsto.

Uz brojne mahinacije, ustav je usvojen gotovo “sabornim” jedinstvom partija u Skupštini Srbije: “za” su bili i “evropejci”, i radikali, i miloševićevci, i “eksperti”. Protiv su bili jedino predstavnici autonomaških vojvođanskih stranaka i manjih građanskih stranaka iz Beograda, koji su vodili svoju kampanju za bojkot referenduma.

Da smo bili u pravu – pokazalo je vreme, koje je još jednom potvrdilo staru narodnu mudrost: “što se grbo rodi – vreme ne ispravi!”. Aktuelni Ustav Srbije, koji je na brzinu sklepan tobož da bi se “sačuvalo Kosovo”, samo je još dublje gurnuo Srbiju a zajedno s njom i Vojvodinu u blato besomučnog centralizma i beznađa.

Danas, više od 15 godina nakon usvajanja ustava, Vojvodina ne samo da nije vratila svoju autonomiju, već je postala gotovo zabranjena reč, koja se ne izgovara više ni u vremenskoj prognozi a kamoli u javnom diskursu, uz sve ređe izuzetke.

Ali, Ustav Srbije doneo je i jednu dobru stvar – na entuzijazmu i otporu nacionalističkoj sabornosti, u kojoj se Srbija i danas davi, nastala je naša koalicija – Građanska Vojvodina!

Nije zgoreg podsetiti na deset razloga koje smo 2006. godine navodili kao argumente zašto treba bojkotovati referendum (svaka sličnost sa 2022. godinom je slučajna):

1.            Ustav Srbije je donet bez javne rasprave, čime su građani Srbije i Vojvodine jos jednom poniženi od strane političke “elite”

2.            Na sednici skupštine niko, sem šefova poslaničkih grupa, nije imao pravo da govori o ustavu

3.            Opravdanje da se novi ustav Srbije donosi kako bi Kosovo “ostalo u Srbiji” je besmisleno jer je i po sadašnjem ustavu Kosovo sastavni deo Srbije

4.            Srbiji ne treba “drugi” već “drugačiji” ustav, koji će označiti jasan raskid sa “vrednostima” Miloševićevog režima

5.            Po Ustavu, Vojvodina nema zakonodavnu vlast i samim tim ne može da upravlja prihodima na svojoj teritoriji

6.            Čak je i Miloševićev ustav iz 1990. priznavao Vojvodini identitet, na osnovu njenih istorijskih, kulturnih, nacionalnih posebnosti. Ovaj ustav Vojvodini ne priznaje identitet

7.            Pisci ustava potpuno su ignorisali mišljenje manjinskih nacionalnih saveta i zahteve političkih partija manjinskih nacionalnih zajednica

8.            Referendum se organizuje sa navodnim ciljem da Kosovo ostane u Srbiji, a Albanci s Kosova neće imati pravo glasa

9.            Zakon o referendumu ne ispunjava evropske standarde i onemogućava adekvatnu kontrolu od strane političkih stranaka i domaćih i međunarodnih organizacija

10.          Ustav ne sadrži elemente evropskih integracija, jer je domaće zakonodavstvo iznad evropskog, pa se, za razliku od svih zemalja EU, u Srbiji evropsko zakonodavstvo ne primenjuje direktno. To znači da domaći sudovi nisu u obavezi da automatski sude po principima evropskog zakonodavstva

Pozivamo vas da se prema ustavnom referendumu u nedelju, 16. januara 2022. godine, odnosite sa istom parolom kao i krajem oktobra 2006. godine: “Bojkot, naravno!”.

I još jedna slučajna sličnost sa 2006. godinom, iz ugla našeg i tadašnjeg i današnjeg karikaturiste Dalibora Stupara-Stupsa:

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

U Novom Sadu, 15. januara 2022. godine