Skip to main content

Građanska Vojvodina: Aktivistkinji Bojani Vatić prete silovanjem

Građani 16. feb 2021.
< 1 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) zatražila je danas od nadležnih organa da napokon počnu da sankcionišu kreatore jezivih napada i pretnji kojima je izložena aktivistkinja iz Novog Sada Bojana Vatić, zbog njenih kritika na račun velikosrpskog nacionalizma.

„Bojana Vatić prima preko društvene mreže Fejsbuk tako gnusne pretnje i uvrede, da ih je nemoguće i citirati. Ovaj put je primila i eksplicitne pretnje silovanjem. Reč je o kontinuitetu pretnji koje ona dobija još od februara prošle godine, a koje su u poslednje vreme još učestalije“, navodi se u saopštenju GV.

Uz napomenu da pojedinici ne prezaju ni od objavljivanja lažnih i montiranih objava na Fejsbuku, iza kojih ne stoji Bojana Vatić, Građanska Vojvodina je upozorila nadležne organe „da svojim nečinjenjem preuzimaju odgovornost za širenje mržnje i za potencijalno nasilje“.

„Aktuelni ’lov na veštice’ i nametanje velikosrpskog nacionalističkog jednoumlja preko većine medija u Srbiji poražavajuća su opomena za društvo. Isto tako, armije režimskih nacionalističkih botova angažuju se u napadima na ’politički nepodobne’ preko društvenih mreža“, ocenjuju u Građanskoj Vojvodini.

Smatraju da na javnoj i političkoj sceni ponovo dominiraju iste osobe i iste ideje koje su devedesetih godina prošlog veka kreirale ratnohuškačku atmosferu koja se okončala krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

„Društvo koje se odrekne slobode govora i vladavine prava na kraju biva prepušteno vladavini rulje. A u takvom društvu više niko neće biti bezbedan“, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)