Skip to main content

Građani u dugačkom redu – ispraćaj Gorbačova bez Putina i zapadnih lidera

Autonomija 03. sep 2022.
2 min čitanja

Hiljada građana u dugačkom redu čeka danas da oda počast bivšem sovjetskom vođi Mihailu Gorbačovu, pokretaču drastičnih reformi, koje su pomogle okončanje Hladnog rata i ubrzale raspad Sovjetskog Saveza, tokom relativno skromnog oproštaja kome neće neće prisustvovaati ruski predsednik Vladimir Putin.

Ljudi su danas u prolazili pored otvorenog kovčega Gorbačova pored koga je stajala počasna garda, polagali cveće, uz zvuke ozbiljne muzike. Gorbačovljeva ćerka Irina i njegove dve unuke sedele su pored kovčega.

Uprkos izbora prestižnog mesta za oproštajnu ceremoniju Kremlj nije proglasio državnu sahranu za Gorbačova, navodeći da će ceremonija imati elemente takve ceremonije, kao što je počasna garda i to što će je organizovati vlada.

Da je sahrana Gorbačova bila proglašena za državnu sahranu, Putin bi morao da prisustvuje i Moskva bi morala da pozove strane vođe a, kako izgleda, ona je bila nevoljna da to učini zbog rastućih tenzije sa Zapadom posle invazije na Ukrajinu.

Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog Saveta za bezbednost koji je bio ruski predsednik od 2008-2012 pojavio se na ceremoniji.

Jedan od retkih stranih političara koji prisustvuje sahrani je mađarski premijer Viktor Orban koji je često bio kritičan prema zapadnim sankcijama protiv Rusije.

„Perestrojku“ mu mnogi nisu oprostili

Gorbačov je postao heroj na zapadu jer je pomogao da se okonča Hladni rat, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

Međutim, nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine. To, kao i ekonomski haos koji je uzrokovala njegova “perestrojka”, mnogi mu Rusi nisu mogli oprostiti.

Preminuo je u utorak u 92. godini, a Moskovljani mu odaju poštu u impozantnoj Dvorani stubova, nadomak Kremlja, gde su oplakivani bivši sovetski čelnici.

Nije iznenađujuće što je Putin, dugogodišnji pripadnik KGB-a koji je raspad Sovjetskog Saveza nazvao “geopolitičkom katastrofom”, uskratio Gorbačovu državne počasti i rekao da je previše zauzet da bi prisustvovao sahrani. On je u petak odao počast Gorbačovu.

“Skroman” ispraćaj

Mnogi zapadni šefovi država i vlada u normalnim okolnostima bi bili prisutni, ali sada se drže podalje zbog ponora u odnosima između istoka i zapada nakon Putinove invazije na Ukrajinu u februaru.

Odlazećem britanskom premijeru Borisu Džonsonu i dvoje njegovih potencijalnih naslednika zabranjen je ulazak u Rusiju. Nemački kancelar Olaf Šholc rekao je da nije dobio pozivnicu, a njegova prethodnica Angela Merkel neće doći zbog povrede kolena.

Francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavlja Pijer Levi, francuski ambasador u Rusiji.

Nemački ambasador Geza Andreas von Gejr pozitivan je na koronavirus pa će doći njegov zamenik.

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan trebao bi da prisustvuje ispraćaju, piše dpa.

Gorbačovljeva kći Irina najavila je da će sahrana biti skromna. Rusi od 9 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu obilaze otvoreni kovčeg dobitnika Nobelove nagrade. Gorbačov ima i počasnu vojnu stražu – jedan “element” državne počasti kako je naveo Kremlj.

To je minimalno u odnosu na nacionalni dan žalosti i državni pogreb u glavnoj moskovskoj katedrali koji je 2007. godine priređen bivšem ruskom predsedniku Borisu Jeljcinu. On je bio ključan u potiskivanju Gorbačova dok se Sovjetski Savez raspadao, a kasnije je lično izabrao Putina za svog naslednika.

Ipak, Gorbačov će poput Jeljcina biti sahranjen na moskovskom groblju Novodeviči, uz svoju voljenu suprugu Raisu koja je umrla pre 23 godine.

Ruska invazija na Ukrajinu verovatno je bila „poslednji ekser“ u kovčeg Gorbačovljeve zaostavštine. Rat u Ukrajini ga je “šokirao i zbunjivao” poslednjih meseci života, rekao je Gorbačovljev dugogodišnji prevodilac i pomoćnik.

(Hina, Beta, Foto: Flickr)