Skip to main content

Građani na Limanu protiv izgradnje objekata na zelenoj površini kraj Štranda

Građani 10. мар 2024.
3 min čitanja

"Usvojeni zaključak biće prosleđen gradskoj upravi, Skupštini grada, gradonačelniku Novog Sada i svim nadležnim institucijama"

Građani novosadske Mesne zajednice „Liman“ danas su na zboru građana, sa 239 glasova za i 12 glasova protiv, usvojili zaključak kojm se protive izgradnji bilo kakvih objekata na zelenoj površini kod plaže „Štrand“.

Reč je o parceli na kojoj je prema važećem Generalnom urbanističkom planu predviđen prostor za turističko-sportsko rekreativnu namenu, ali su odbornici gradske skupštine u utorak usvojili plan kojim je na ovoj površini planirana izgradnja hrama Srpske pravoslavne crkve.

Predsednica Saveta MZ „Liman“ Nataša Matijević rekla je za agenciju Beta da će usvojeni zaključak biti prosleđen gradskoj upravi, Skupštini grada, gradonačelniku Novog Sada i svim nadležnim institucijama, iako ne očekuju nikakvu reakciju od njih.

„Neka urbanisti još jednom razmisle da li su doneli ispravnu odluku o izmeni plana. GUP je Biblija za uređenje grada, a kako su urbanisti to preskočili, to je na njima. Neka oni brinu o svojim licencama i odlukama, mi smo građani rekli šta mislimo i to je nama važno“, navela je ona.

Na zboru, Matijević je istakla da niko nije protiv izgradnje crkve, kako se to plasira u medijima prethodnih dana, već protiv izgradnje bilo kakvog objekta.

„Postavlja se pitanje po kom osnovu Grad i Srpska pravoslvna crkva odlučuju umesto građana o izgradnji verskog objekta u našem komšiluku. Smatramo da je nedopustiva promena namene ove površine bez konsultacija građana“, dodala je ona.

Nataša Matijević: Nismo protiv crkve, već protiv bilo kakve gradnje, foto: Autonomija

Gaze sopstveni GUP

Matijević je navela i da je nedavno usvojeni plan generalne regulacije ovog dela u suprotnosti sa planom višeg ranga (Generalnim urbanističkim planom) zbog čega je planirana izmena nezakonita.

„Plan generalne regulacije je plan nižeg reda i on mora bti usklađen sa Generalnim urbanističkim planom grada Novog Sada do 2030 godine, koji je usvojen pre svega godinu i po dana, veoma sramno i uz nezapamćenu upotrebu nasilja vlasti, uz potpuno zanemarivanje mišljenja hiljada primedbi građana“, navela je Matijević.

„Imajući u vidu kako SPC raspolaže svojom imovinom, primeri su Fruška gora i srušeni Parohijski dom, i da se uz crkvu najavljuje izgradnja pratećih objekata, smatramo da će se ovaj deo našeg komšiluka u celosti otuđiti od nas jer su već sada očigledni apetiti za izgradnjom“, istakla je Matijević.

Govoreći o najavi da će pomenuti hram biti posvećen žrtvama Novosadske racije, Matijević je ukazala da već postojeći spomenik žrtvama Racije, kao i najavljena izgradnja memorijalnog kompleksa kod Mosta slobode predstavljaju sasvim dovoljan vid memorijalizacije kakav i treba da bude u sekularnoj državi.

Na zboru je održana kratka rasprava, a jedan od govornika optužio je Savet MZ da govori vrlo jednostrano i da pravi podele među komšijama.

Glasalo se crvenim kartonima, a kako je objašnjeno, već u dva navrata su na dva zbora građana gradski čelnici dobili po žuti karton, te da nakon dva žuta „prirodno dolazi crveni karton“.

Kao naredni korak, Matijević najavljuje postavljanje pomenutog plana na rani javnu uvid i pozivanje građana da na njega daju primedbe.

„Prigovor mogu da daju građani cele teritorije grada i šire, pozvaćemo ih da se i nas glas čuje“, rekla nam je Matijević.

Crveni karton za gradske čelnike, foto: Autonomija

Polemike i napadi

Ovaj plan danima izaziva polemike u javnosti u Novom Sadu, a gradonačelnik je nedavno one koji mu se protive optužio da „napadaju svetinje“ i da pokušavaju da obmanu građane „zbog mržnje prema veri srpskog naroda“.

U nedelju, 3. marta, na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja hrama SPC organizovan je protest građana na kojem je istaknuto da gradska vlast ne može bez konsultovanja građana koji tu žive da gradi crkvu.

„Svi planovi, projekti pa i sami odbornici u Skupštini grada plaćeni su novcem građana i mi moramo da znamo kako se i na šta naš novac troši“, rekli su tada predstavnici Mesne zajednice „Liman“.

Dva dana kasnije, SPC je saopštila da je njen sveštenik fizički napadnut na ulici u naselju Liman, ali se policija o napadu nije oglašavala.

Takođe, iz SPC su tada ocenili da je „očigledno“ da je napad motivisan „svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima“ na Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

D. Stupar (Autonomija)