Skip to main content

Građani Bačke Palanke ne odustaju, traže odgovornost lokalne vlasti

Građani 10. avg 2023.
2 min čitanja

Rok za ispunjenje zahteva koji su dali građani Bačke Palanke je petak u 10 sati

Građani Bačke Palanke i dalje traže odgovornost – na novom protestu ispred zgrade opštine skupljali su potpise za krivičnu prijavu protiv jednog ili više lica, za koja postoji osnovana sumnja da su izvršila krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Na protestu je bilo više aktivista iz Novog Sada i Subotice, kao i narodna poslanica Dragana Rakić iz Demokratske stranke. Ranka Kašiković, žrtva navodnog mobinga iz Subotice, kao i Jelena Mihajlović, majka iz Pećinaca, obratile su se okupljenima i poručile da borba, koliko god teška bila, nije uzaludna, navele su svoje primere – Ranka Kašiković je vraćena na posao, a deca iz Pećinaca vraćena su u vrtić.

Jelena Mihajlović je pozvala okupljene građane da se obrate, dignu glas, jer je, kako je rekla, Bačka Palanka njihov grad.

Više građana se odazvalo tom pozivu, svi su govorili o razlozima zbog kojih protestuju, jedan od govornika podsetio je da je jedan od razloga zbog kojih protestuju to što je nakon dve oluje koje su razorile mesto, prioritet bilo čišćenje šumskog puta koji vodi do samo jednog objekta – čarde Florida, čija suvlasnica je supruga predsednika opštine.

Okupljenima se obratio Savo Đurđić, sudija u penziji i bivši član Visokog saveta sudstva i pozvao okupljene da istraju u svojim zahtevima. On je rekao da pravno gledano, ti zahtevi odmereni i ispravni.

Rok za ispunjenje zahteva koji su dali građani Bačke Palanke je petak u 10 sati. Ukoliko ne budu ispunjeni, najavljuju radikalizaciju.

Podsećamo, građani su predali zahtev sa potpisima, kojim se traže ostavke predsednika opštine Bačka Palanka, komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije Branislava Šušnice, njegovog zamenika Mite Lačanskog, direktora JP „Standard“ i člana štaba za vanredne situacije Miroslava Sićevića, načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Srdića i svih članova štaba.

Kako kažu, od kad su predali zahteve niko im se nije obratio.

„Ovde se vodi borba ne samo za Bačku Palanku, nego za Novi Sad, Beograd, za celu Srbiju, narod je naredio licima da napuste zgradu opštine, ako se to ne dogodi preduzećemo mere i za sve smo pripremljeni. Da odgovaraju odgovaraju za svoja nedela. Ne samo za devastaciju opštine, čak i pre oluje nego, za ove tragedije koje su se desile“, rekao je Goran Jatić iz ekološkog udruženja Akvila.

Okidač za proteste u Bačkoj Palanci bio je šok u lokalnoj zajednici zbog pogibije 13-godišnjeg dečaka koji je 31. jula stradao od strujnog udara, iako je nadležnima čak 27 puta prijavljivan problem sa kablovima na tom mestu, a niko ih nije uklonio. Na isti način je u svom dvorištu devet dana ranije poginuo i dečakov deda, pokušavaći da skloni kablove pod naponom.

Bes meštana dodatno je pojačao predsednik opštine Branislav Šušnica svojom bahatom reakcijom na zabrinutost novinarke portala BAP vesti za vrlo problematično stanje bezbednosti u gradu, skoro dve nedelje nakon što je olujno nevreme pogodilo to mesto.

Prvi čovek opštine verbalno je napao novinarku jer je pitala koliko još u opštini ima neobezbeđenih kablova pod naponom. Vidno ljut zbog pitanja, Šušnica se izvikao na novinarku. Usledio je niz svakodnevnih protesta na koje se odazivao ogroman broj građana za tako malu sredinu.

(N1, foto: Aleksandar Milanović/N1)