Skip to main content

NVO: Položaj Vojvodine i dalje ponižavajući

Autonomija 06. окт 2008.
< 1 min čitanja

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ ocenila je da se ni 20 godina od takozvane jogurt revolucije, tokom koje je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine, položaj te pokrajine suštinski nije promenio. „Posle otimanja autonomije, Vojvodina je doživela potpunu političku, ekonomsku i kulturnu propast, koja ni u kom slučaju nije samo posledica ratnih zbivanja već pre svega retrogradnog centralizma, koji je unazadio i druge delove Srbije“, ocenila je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.
Dodaje se da novi Ustav Srbije ne samo da nije pokrenuo proces decentralizacije zemlje, već je u pojedinim segmentima „čak dodatno ponizio Vojvodinu“ i još više centralizovao Srbiju. „Statut Vojvodine, oko kojih se ovih dana stvara prava bura u javnosti, takođe nije nikakav suštinski pomak već samo usklađivanje najvišeg pravnog akta pokrajine sa takvim Ustavom Srbije, koji je inače na referendumu od Vojvođana dobio negativnu ocenu“, navodi se u sapštenju.
Ocenjuje se da su u Srbiji još uvek veoma jake nacionalističke i ultranacionalističke političke i društvene snage, koje su „alergicne na samo pominjanje Vojvodine“. „Jedino decentralizovana Srbija, sa jakom autonomnom Vojvodinom, ima šanse da izađe iz začaranog kruga u kom se vrti već 20 godina“, poručila je Građanska Vojvodina.
Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Otvoreni licej, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanska akcija, Građanski fond „Panonija“, Zelena mreža Vojvodine.

(Beta)