Skip to main content

Gotova blokada zgrade Rektorata, studenti čekaju zapisnik

Građani 13. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Očekuju da u ovom slučaju reaguje inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koju su o najavljenim izborima obavstili još u ponedeljak"

Dvadesetčetvoročasovna blokada zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu završena je kao što je juče i najavljeno, nakon 16 časova.

Studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) blokirali su zgradu Rektorata jer je u njoj danas, u periodu od 8 do 16 časova, trebalo da budu ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, prekinuti 21. maja.

Kako je za Betu potvrdio jedan od članova STAV-a Lazar Dinić, iako je planirano vreme za glasanje prošlo, oni nisu dobili nikakav zvaničan dokument da izbori danas nisu održani.

Predsednik Izborne komisije profesor Svetozar Boškov rekao im je da će zapisnik biti objavljen zvanično na oglasnoj tabli fakulteta u toku sutrašnjeg dana.

Takođe, studenti očekuju da u ovom slučaju reaguje inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koju su o najavljenim izborima obavestili još u ponedeljak.

„Inspekciju smo obavestili o svim nepravilnostima i čekamo da izađe na teren. Inspekcija jedina može da poništi izborni proces, odnosno da ga obori, nakon čega će biti potrebno više meseci da se oni ponove“, naveo je Dinić.

Studenti iz grupe STAV blokirali su zgradu Rektorata Univereziteta u Novom Sadu jer, kako su istakli, pravilnik po kojem se sprovode pripisuje da izbori za Studenski parlament smeju da se održe samo u zgradi fakulteta.

STAV je u dva navrata prekidao izborni proces jer traži promenu pravilnika koji je, kako tvrde, restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata.

Ta lista je prema navodima studenata, bliska vlastima i ne bavi se realnim studentskim problemima.

(Autonomija)