Skip to main content

Studenti iz grupe STAV blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu

Vojvodina 12. јун 2024.
3 min čitanja

"Nije zakonito da izbori za Studentski parlament budu održani u zgradi Rektorata, i to uz odobrenje rektora"

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) blokirali su oko 15.30 časova zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, uoči sutrašnjih izbora za Studentski parlament.

Oni su najavili da će blokada trajati sutra do 16 časova i pozvali ostale studente i zaposlene da napuste zgradu Rektorata.

Iako su ranije najavili da će u 15 časova održati tribinu ispred zgrade Rektorata o „nepravilnostima koje prate rad Studentskog parlamenta Filozodskog fakulteta“, studenti iz grupe STAV su odmah po okupljanju ušli u tu zgradu.

Hol blokiranog Rektorata, foto: Autonomija

Studentkinja Mila Pajić iz gupe STAV rekla je da nije zakonito da izbori za Studentski parlament budu održani u zgradi Rektorata, i to uz odobrenje rektora.

Studenti okupljeni oko STAV-a protive se tome da na izborima imaju samo jednu ponuđenu listu, listu Saveza studenata, zbog čega su u dva navrata ove godine blokirali pokušaj da se izbori pod tim uslovima održe.

Ocenili su da je odlukom o održavanju izbora u zgradi Rektorata prekršen član 5 Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji nalaže da se izbori moraju održati u zgradi Fakulteta.

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu poslednji put su blokirani 21. maja, kada su se desili i incidenti i fizičko nasilje nad studentima iz STAV-a, koji su blokirali glasačke kutije, uz parolu „Jedna lista nije izbor“.

Potpredsednik Izborne komisije Aleksandar Gajić fizički je nasrnuo na studente iz STAV-a i tada je udario i predsednicu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanu Macak, koja se nakon toga onesvestila i zbog čega je pozvana i hitna pomoć.

Ivana Macak je prethodno udarila šamar studentkinji iz STAV-a Mili Pajić.

Studenti iz STAV-a su najavili da će podneti disciplinske prijave protiv Ivane Macak i Aleksandra Gajića.

Predsednik Izborne komisije, profesor Filozofskog fakulteta Milan Ajdžanović rekao je nakon incidenata da će „insistirati“ da se izbori održe „što kasnije, da se strasti smire i da se ono što je nama najbitnije, a to je upisni rok, održi normalno“.

Upisni rok je krajem juna, a izbori su zakazani za 13. jun.

Studenti su naveli da je potpredsednik izborne komisije Aleksandar Gajić ujedno i član Srpske napredne stranke.

Ivana Macak je bila prva na listi Ruske stranke na nedavnim lokalnim izborima u Novom Sadu. Ta lista je ostala ispod cenzusa.

Macak je bila jedna od glavnih organizatorki blokade Filozofskog fakulteta od 28. do 31. marta ove godine, kada su zahtevali da uprava fakulteta da otkaz profesoru Dinku Gruhonjiću, zbog navodnog govora mržnje koji je koristio.

Fektčekerski portali u zemlji i inostranstvu pokazali su da je video snimak Gruhonjićevog izlaganja na festivalu ljudskih prava u Dubrovniku, od 1. aprila prošle godine, bio izmontiran i isečen, kako bi se taj profesor optužio da je „ljubitelj ustaša“.

Gruhonjić je te optužbe odbacio i rekao da će tužiti sve one koji su njega i njegovu porodicu izložili višemesečnom progonu i pretnjama smrću, zbog čega ima i privatno obezbeđenje koje mu je obezbedila Evropska federacija novinara.

Policija bila u zgradi Rektorata u Novom Sadu

Dve patrole policije došle su nakon nešto više od sat vremena u zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sad, na poziv obezbeđenja.

Policajci legitimisali studente u zgradi Rektorata, foto: Autonomija

Zgradu su blokirali studenti neformalne grupe STAV, protiveći se najavi da sutra u tom prostoru budu organizovani izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Policija je nakon dolaska i kratkog razgovora sa obezbeđenjem, uzela dokumente od studenata kako bi ih legitimisala.

„Inspektor je pitao šta se dešava, a nakon što sam mu objasnila, rekao je da po proceduri moraju da obaveste tužioca“, navela je za Betu Mila Pajić.

Inspektor ih je obaveatio da tužilaštvo neće reagovati, da studenti mogu da ostanu ali da ne krše javni red i mir i ne uniištavaju ništa.

Studenti su prethodno zaključali ulazna vrata katancem, a čuvar ih je tom prilikom upozoravao da time čine krivično delo.

U holu zgrade Rektorata nalazi se dvadesetak studenata, kao i dva radnika obezbeđenja, dok je ispred nekoliko profesora, studenata i aktivista opozicionih partija.

(Autonomija/Beta)