Skip to main content

Goldštajn: Građenje identiteta društava na ustašama i četnicima vodi u novo nasilje

Jugoslavija 27. maj 2022.
2 min čitanja

Istoričar iz Zagreba Ivo Goldštajn (Goldstein) izjavio je danas da je veoma štetno i opasno da se identitet društava u Hrvatskoj i Srbiji gradi na ustašama i četnicima i upozorio da to može da izazove novo nasilje.

“Takva, nacionalistička, kultura sećanja zagađuje međunacionalne odnose i daje podsticaj za moguće nasilje”, rekao je Goldštajn na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan?” u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, to zapravo nije kultura sećanja, već “kultura laži”.

Istoričar iz Novog Sada Milivoj Bešlin naveo je da je “teška laž” da su četnici u Drugom svetskom ratu bili antifašistički pokret.

“Četnici nikada nisu bili antifašistički, već antiokupatorski pokret, i to samo na početku rata. Ali, već 31. oktobra 1941. godine, kada Draža Mihailović izdaje naredbu da se izvrši napad na partizanske položaje oko Užica, od tog trenutka četnici su u kolaboraciji sa nemačkim okupatorom, do kraja rata”, kazao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, Srbija se od devedesetih godina kreće kroz “četiri R”: rat, revizionizam, rehabilitacija ratnih zločina i zločinaca iz Drugog svetskog rata pa zatim i onih iz devedesetih godina, i na kraju revanšizam, jer “Srbija hoće revanš za poraze iz ratova devedesetih”.

Istoričar sa Cetinja Boban Batrićević ocenio je da i opozicija u Srbiji na Crnu Goru gleda isto kao i Aleksandar Vučić.

“Tako da je nama u Crnoj Gori svejedno da li su na vlasti Vučić, Đilas ili Tadić, jer svi oni negiraju i postojanje i identitet Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Dodao je da Srbiju u Crnoj Gori zanimaju samo dve stvari: more i istorija. “Ideja projekta ‘Otvoreni Balkan’ nije ništa drugo nego izlazak Srbije na more i potpuna likvidacija Crne Gore. A predaja crkvene imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) je predaja crnogorske istorije u ruke Srbije”, rekao je Batrićević.

On je ocenio da je Dritan Abazović “najneozbiljniji premijer” u regionu, što se vidi po njegovoj podršci projektu “Otvorenom Balkanu”.

“Nadam se da će građani odgovoriti Abazoviću na način na koji su odgovorili Cetinjani na ustoličenje mitropolita SPC Joanikija u septembru prošle godine”, kazao je Batrićević.

Istoričarka iz Beograda Dubravka Stojanović kazala je da je indikativno da ratovi iz devedesetih godina 20. veka u većini zemalja regiona još uvek nema ime. “A rat koji nema ime je nezavršen rat”, ocenila je ona.

Regionalnu konferenciju “Quo vadis, Balkan?” organizuju Regionalna akademija za demokratiju, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Dokumenta iz Zagreba, uz podršku EFB-a.

(Autonomija)