Skip to main content

Hil: Imam samo reči hvale za kooperaciju umetnika naše dve zemlje

Kultura 27. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil obišao je danas umetničke kreacije koje su nastale kao proizvod „Dana američke kulture“ u Novom Sadu i tom prilikom izjavio da taj grad može biti inspiracija za sve ostale.

Imam samo reči hvale za kooperaciju umetnika naše dve zemlje. Podržavam praksu grada da stare prostore privodi novoj nameni, dajući im novu svrhu, ali uz poštovanje prema istoriji i uz pogled uprt u budućnost. Novi Sad je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu i prava je inspiracija za sve ostale“, rekao je Hil.

Hil je sa predstavnicima grada prošetao do murala „Kosa“ i „Mihajlo Pupin“ koji se nalaze u centru grada, a koji su delo nastalo kao deo sadržaja prethodnih „Dana američke kulture“.

Potom je obišao Kreativni distrikt gde u okviru te manifestacije Amerikanac Gregori Brns vodi radionicu na izradi murala.

Program „Dani američke kulture“ se u kontinuitetu odigrava po šesti put i traje od 23. do 29. maja. Ideja je saradnja umetnika iz Amerike i Srbije, kao i neposredna interakcija sa Novosađanima, ali i međunarodna saradnja i podsticaj mladih i neafirmisanih stvaralaca da javno prezentuju svoje radove.

U okviru ovogodišnjeg programa manifestacije, organizovana je besplatna filmska projekcija američkih komedija u Kulturnom centru, radionica stripa „Tesla za početnike“ u Umetničkoj školi „Bogdan Šuput“, niz stend-ap nastupa i javnih čitanja.

Ove godine, izrada murala na temu srpsko-američkog prijateljstva ima za temu lik i delo Nikole Tesle, čiji je autor Vuk Đurić.

(Autonomija, Foto: Grad Novi Sad)