Skip to main content

Gola istrčala na crveni tepih u Kanu i protestovala protiv silovanja u Ukrajini

Građani 21. maj 2022.
< 1 min čitanja

Žena u toplesu istrčala je na crveni tepih na Filmskom festivalu u Kanu kako bi porukom ispisanom na telu protestovala protiv silovanja za koje optužuje ruske vojnike u invaziji na Ukrajinu, preneo je BBC.

Demonstrantkinja je na crvenom tepihu strgnla odeću i pokazala poruku „Prestanite da nas silujete“ ispisanu na telu uz boje ukrajinske zastave.

Njena bedra bila su išarana crvenom bojom simbolizujući krv.

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju slučajeve silovanja koje čine ruski vojnici tokom okupacije pojedinih delova zemlje.

U utorak uveče, svečano otvaranje 75. Kanskog filmskog festivala obeležila je video poruka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su da odbiju akreditacije svim ruskim filmadžijama, ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

S druge strane protivnik rata u Ukrajini, ruski reditelj Kiril Serebrenjikov, poznat po odvažnim filmovima i podršci LGBT+ osobama, zvanično je otvorio festival filmom „Žena Čajkovskog“ koji se takmiči za Zlatnu palmu i pred publikom poručio „Ne ratu!“

(N1/Hina, screenshot/YT)