Skip to main content

Godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Građani 04. maj 2011.
< 1 min čitanja

Na današnji dan pre 31 godine umro je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

Tito je umro 4. maja 1980. u 15:05 sati, u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani.

Četiri dana kasnije, na sahranu lidera SFRJ u Beogradu došlo je 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta, te je to bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku.

Poslednju poštu Titru koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je odalo 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika skupština. Iz sveta podeljenog po hladnoratovskim linijama, došli su državnici iz oba tabora.

Tokom dugogodišnje vladavine, Tito je optuživan za stradanje političkih neistomišljenika, ali i za vođenje ekonomske politike zasnovane na uzimanju kredita kako bi se održavalo blagostanje, što je, tvrdi se, prozivelo veliki spoljni dug i ekonomsku krizu u SFRJ.

Period njegove vladavine među stanovništvom svih republika i pokrajina tadašnje, velike države, i dalje važi za simbol boljeg, sigurnijeg i bolje uređenog života od potonjeg.

Prema mnogim ocenama, sa Titovom smrću počeli su dezintegracioni procesi u SFRJ, a u godinama pred njen raspad, počele su kritike i distanciranja od njegovog lika i dela.

Svake godine, na godišnjicu Titove smrti, u Kuću cveća u Beogradu u kojoj je sahranjen, dolaze simpatizeri, porodica i posetioci iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Od 1980. godine Kuću cveća, u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, posetilo je više od 17 miliona ljudi. Broj posetilaca se 1990-tih godina znatno smanjio, ali od tada ponovo raste.

(Beta)