Skip to main content

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Jugoslavija 21. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Bosna i Hercegovina nema originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojeg je nakon potpisivanja u državu donio tadašnji predsjednik Alija Izetbegović"

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Dejtonski mirovni sporazum je potpisan prije 27 godina, 21.novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Time je nakon skoro četiri godine, okončan rat u BiH.

Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine.

Bosna i Hercegovina je ovim Sporazumom sastavljena od dva entiteta- Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995., a potpisali su ga tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske- Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Aneksi sporazuma potpisani su samo na engleskom jeziku.

Bosna i Hercegovina nema originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojeg je nakon potpisivanja u državu donio tadašnji predsjednik Alija Izetbegović.

Originalni primjerak Dejtonskog sporazuma izgubljen je u Predsjedništvu BiH, a u Bosnu i Hercegovinu ga je donio lično Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, kao njegov potpisnik.

Nestanak dokumenta prijavio je u februaru 2008. tadašnji član Predsjedništva Željko Komšić. Originalni primjerak Dejtonskog sporazuma još nije pronađen.

Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma se slavi u entitetu Republika Srpska i neradni je dan, što nije slučaj u entitetu Federacija BiH.

Bosna i Hercegovina nema državni zakon o praznicima.

(Radio Slobodna Evropa)