Skip to main content

GNDEM: Zabrinutost zbog napada na Crtu nakon izbora u Srbiji

Info 04. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Značajno pogoršanje uslova za građanske posmatrače izbora i šire aktere civilnog društva i branitelje ljudskih prava u Srbiji"

Globalna mreža posmatrača izbora (GNDEM) izrazila je duboku zabrinutost zbog sve većih napada na nepristrasne građanske posmatrače izbora, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), u Srbiji nakon vanrednih izbora u decembru 2023. godine.

„Ovi napadi od strane zvaničnika vlade ugrožavaju sposobnost CRTA da legalno posmatra izbore i dovode u opasnost njihovu sigurnost. Situacija odražava značajno pogoršanje uslova za građanske posmatrače izbora i šire aktere civilnog društva i branitelje ljudskih prava u Srbiji“, stoji u saopštenju međunarodne organizacije.

„Izveštaji organizacije CRTA ukazuju na ozbiljne nepravilnosti na dan izbora koje ugrožavaju integritet izbora. Od decembarskih izbora, CRTA se suočila s verbalnim zlostavljanjem, zastrašivanjem i podsticanjem na netoleranciju protiv svojih posmatrača od strane više zvaničnika vlade koji pokušavaju diskreditovati nalaze CRTA i lažno je optužuju da pokušava da sruši ustavni poredak. Ovi napadi slede nakon fizičkog napada na posmatrače CRTA na dan izbora, kada je vozilo posmatrača demolirano od strane nepoznatih napadača na lokalnoj policijskoj stanici dok su prijavljivali nepravilnosti tokom izbora“, podseća se u saopštenju.

GNDEM je izrazila solidarnost sa svim nepristrasnim građanskim posmatračima izbora koji se suočavaju s pretnjama.

„GNDEM osuđuje sve oblike pretnji, uznemiravanja i nasilja prema nepristrasnim građanskim posmatračima izbora“, zaključuje se u saopštenju..

(N1/foto: Medija centar Beograd)