Skip to main content

Globalni izveštaj o nestalima: Ključni izazovi i strateške mogućnosti

Marginalci 28. avg 2021.
< 1 min čitanja

Prvo izdanje Globalnog izveštaja o nestalim osobama, objavljeno uoči Međunarodnog dana nestalih, ispituje zašto sve veći broj ljudi nestaje širom sveta, zašto mnogi i dalje nestaju i kako bi vlade mogle na efikasan način da reše to pitanje.

U prvom izveštaju preporučuje se između ostalog da države ukoliko to još nisu, usvoje krivične zakone koji izričito zabranjuju krivično delo prisilnog nestanka.

“Države moraju da obezbede transparentnost procesa evidentiranja nestalih i da pruže verodostojne, pouzdane i tačne informacije o naporima da se utvrdi gde se nalaze nestala lica i okolnosti njihovog nestanka“, dodaje se u izveštaju.

Izveštaj je u petak objavila Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) sa sedištem u Hagu, uz podršku Velike Britanije.

Globalni izveštaj okuplja rad akademika i stručnjaka za istraživanje ključnih izazova i strateških mogućnosti u globalnim nastojanjima da se pronađe što veći broj nestalih osoba.

Prvo izdanje izveštaja ispituje pitanje nestalih osoba kao rezultat neregularnih migracija u Mediteranu, Centralnoj Americi i istočnoj Aziji, kao i nestanak u kontekstu sukoba u Africi i Južnoj Aziji.

Teme se proučavaju iz perspektive državne odgovornosti, ljudskih prava i vladavine prava, kao i uticaja velikog broja nestalih osoba na sprovođenje mira, ljudski razvoj i društvenu dobrobit.

ICMP je međuvladina organizacija sa mandatom da osigura saradnju vlada i drugih u lociranju nestalih lica zbog sukoba, kršenja ljudskih prava, katastrofa, organizovanog kriminala, iregularnih migracija i zbog drugih uzroka.

To je jedina međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo da radi na pitanju nestalih osoba.

(Beta, Foto: VCC)