Skip to main content

GKP: Ukinuto pravo građana da kontrolišu izbore za mesne zajednice

Autonomija 01. феб 2022.
2 min čitanja

Novosadska skupština je pred novogodišnje praznike, u netransparentnom procesu, usvojila Odluku o mesnim zajednicama kojom se ukida pravo nezavisnih kandidata da imaju svoje posmatrače izbora i rada biračkih odbora na izborima za članove saveta mesnih zajednica, upozorila je danas Grupa za konceptualnu politiku (GKP).

U saopštenju se podseća da su mesne zajednice organizacije građana, a GKP ocenjuje da je, bez obzira je li u pitanju osveta novosadske vlasti zbog gubitka nekoliko saveta na prethodnim izborima ili mera koja sa zakašnjenjem dolazi na dnevni red gradskih odbornika, u ovom slučaju bitno to da se mesna samouprava oduzima građanima koji žele da učestvuju u njenom radu birajući svoje predstavnike u savetima.

„Ova Odluka je napisana prema modelu koji preporučuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i prema njemu su već usvojene iste odluke i statuti mesnih zajednica u mnogim opštinama u Vojvodini, ali i u drugim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Zahvaljujući takvim odlukama, nezavisni kandidati su na izborima održanim tokom 2021. godine pokradeni, jer nisu mogli da kontrolišu birališta i broje glasove. Novi Sad je među poslednjim gradovima koji usvaja ovaj model i gradska vlast to sada čini kako bi građane konačno odvratila od učešća na izborima za savete mesnih zajednica i obeshrabrila ljude da neposredno učestvuju u lokalnoj i mesnoj samoupravi“, navedeno je u saopštenju GKP.

Dodaju da je stranačka organizacija i mobilizacija oko tih izbora na korak do ukidanja mesnih zajednica, i da je zato potrebno da građani počnu sa sazivanjem zborova građana u preostalim mesnim zajednicama i zahtevaju učešće u pisanju i usvajanju njihovih statuta, jer je to poslednja linija odbrane mesne samouprave.

U saopštenju se ukazuje i da u narednih šest meseci predstoji pisanje novih statuta mesnih zajednica, zbog čega je neophodno da se građani aktivno uključe u taj proces i spreče ukidanje njihovog prava da sami predlažu, biraju i kontrolišu izbore za članove saveta mesnih zajednica.

Statuti mesnih zajednica ne mogu biti usvojeni bez održavanja zborova građana i bez učešća građana u njihovom stvaranju. Ukoliko se to dopusti, Srpska napredna stranka će uništiti instituciju mesne samouprave i oduzeti osnovno političko pravo ljudi da odlučuju o pitanjima od opšteg i javnog interesa u svojom lokalnim zajednicama“, napominje GKP i poziva stanovnike Novog Sada i drugih opština u kojima još postoje mesne zajednice, da spreče sprovođenje novih Odluka o mesnim zajednicama tako što će pokrenuti inicijative da se one izmene i što će u statutima sačuvati mogućnost posmatranja izbora od strane predlagača nezavisnih kandidata.

Dalibor Stupar (Autonomija, foto: GKP)