Skip to main content

GI SDP: Napadače na Nikolu Rašića treba da nađu kosovske institucije

Info 23. feb 2021.
2 min čitanja

Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda (SDP) saopštila je danas vlasti i institucije u Prištini treba da daju odgovor o napadu na sina političara Nenada Rašića i ostale slične događaje, a međunarodna zajednica da obezbedi miran život svim zajednicama.

U saopštenju GI SDP navela je da počinioci napada na sina Nenada Rašića moraju da odgovaraju, ali je ocenila da „zabrinjavaju ovakva i slična dešavanja na teritoriji Kosova u proteklih nekoliko godina na koje kosovske institucije ostaju neme, nemaju odgovore, akcije ili pokušavaju mnoge stvari zataškati“.

„Nijedno ubistvo (Oliver Ivanović, Dimitrije Janićijević), otmice, misteriozni nestanci osoba, fizička ili psihička nasilja, nasilja u porodici, razni vidovi pretnji i slična dešavanja nisu rešena uopšte ili se rešavaju delimično ili se zataškavaju, a postavljaju se pitanja slobode kretanja, govora i mišljenja među zajednicama“, navodi GI SDP.

Nikola Rašić (18) pretučen je juče oko podne u dvorištu gimnazije u Lapljem selu, nakon čega je primljen na bolničko lečenje, a povodom tog slučaja kosovska policija je saopštila da je sinoć uhapsila osam osumnjičenih.

SSP: Prebijanje Rašićevog sina podseća na ubistvo Olivera Ivanovića

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je jasno da je „brutalno“ prebijanje sina srpskog političara sa Kosova Nenada Rašića bilo planiran napad koji nedvosmisleno podseća na scenario pripreme ubistva Olivera Ivanovića“.

Ta stranka traži kažnjavanje počinilaca i hitno otkrivanje nalogodavaca, a kako je u saopštenju istakla „posebno zahteva nemešanje Aleksandra Vučića kroz poligrafsku odbranu svojih kriminalaca kako je to bio slučaj posle ubistva Olivera Ivanovića“.

SSP je u saopštenju istakla da igranje tuđim životima zarad opstanka na vlasti nije ništa novo za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i njegove „sluge“, ali da je brutalnost veća, pa „sada nisu pošteđena ni deca“.

„Jasno je da je ovaj napad, od koga se ledi krv u žilama, bio planiran. Da ironija bude veća, Nenad Rašić je pre samo nekoliko dana optuživan od Vučićeve Srpske liste da se dodvoravao Albancima i pokušavao da uništi Srpsku listu, da bi ti isti danas brže bolje bežali od ikakve krivice za obeležavanje Rašića kao antisrpske mete i medijskog linča kome je do juče bio izložen“, navela je SSP u saopštenju.

Po navodima SSP-a i druge srpske stranke na Kosovu, jasno ukazuju „da ludilo koje su Beograd i Srpska lista uneli među Srbe na Kosovu, mora da prestane momentalno i bez uslova“.

„Srpska lista moraće, htela ili ne, da preuzme odgovornost za posledice njenog medijskog linča protiv političkih protivnika“, dodala je SSP.

PSG: Srpska lista odgovorna za prebijanje Nikole Rašića

Pokret slobodnih građana (PSG) optužio je danas Srpsku listu da je direktno odgovorna za prebijanje sina kosovskog političara Nenada Rašića, zbog toga što kontinuirano vodi kampanju satanizacije svih drugih političkih opcija Srba na Kosovu.

„To što niko lično iz Srpske liste, filijale SNS na Kosovu sa podrškom vlade u Beogradu i predsednika Aleksandra Vučića, nije lično pretukao, ili povukao oroz, ne umanjuje njihovu odgovornost, nakon što su sve svoje političke protivnike nazvali izdajnicima, plaćenicima Albanaca, ljudima koji razbijaju jedinstvo Srba. Na kraju se uvek nađe neko ko će zadojen mržnjom, to učiniti umesto njih“, naveo je PSG u saopštenju.

PSG je podsetio da su funkcioneri Srpske liste pre nekoliko dana Rašića nazvali kockarem koji se dodvorava Albancima kako bi uništio Srpsku listu.

„Ovakve fašističke metode moraju odmah da prestanu, i budu osuđene od svih političkih činilaca, kako bi se među Srbe vratio mir. Podsećamo na reči Olivera Ivanovića, koji je prošao kroz istu takvu kampanju i na kraju bio ubijen, koji je govorio da se Srbi na Kosovu danas više plaše Srba i Srpske liste nego Albanaca“, dodaje PSG.

(Beta)