Skip to main content

Generalni sekretar UN: Svet ulazi u ‘doba haosa’

Planeta 07. feb 2024.
2 min čitanja

"Ovo nije prvi put da je Savet bezbednosti podeljen – ali je najgore. Današnja disfunkcija je dublja i opasnija"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) upozorio je u sredu da svet ulazi u „doba haosa“ s duboko podeljenim Savetom bezbednosti UN koji nije u stanju da rešava kritična pitanja kao što je rat u Pojasu Gaze.

Gutereš je u Generalnoj skupštini UN, na dan kada rat u Pojasu Gaze ulazi u peti mesec, rekao da je „posebno uznemiren“ izveštajima da izraelska vojska namerava da joj sledeći fokus bude Rafa na jugu te palestinske teritorije, dok vodi rat protiv Hamasa, kojeg su SAD i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju.

„Takva akcija bi eksponencijalno povećala ono što je već humanitarna noćna mora sa neopisivim regionalnim posledicama“, rekao je Gutereš.

Izraelske snage u kampanji da unište Hamas nemilosrdno su bombardovale Pojas Gaze i izvršile kopnenu invaziju, nakon što je ekstremistički palestinski pokret izveo napad na jugu Izraela 7. oktobra.

„Vreme je za trenutni humanitarni prekid vatre i bezuslovno oslobađanje svih talaca“, rekao je Gutereš Generalnoj skupštini predstavljajući svoje prioritete za 2024. godinu.

U govoru je pozvao na promene u Savetu bezbednosti i međunarodnom finansijskom sistemu, između ostalih reformi, navodeći svoj „Samit budućnosti“ u septembru kao ključnu priliku za rešavanje disfunkcionalnosti koji su „dublje i opasnije“ nego ikada.

„Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija – primarna platforma za pitanja globalnog mira – nalazi se u ćorsokaku zbog geopolitičkih jazova“, rekao je Gutereš.

„Ovo nije prvi put da je Savet podeljen – ali je najgore. Današnja disfunkcija je dublja i opasnija“, dodao je generalni sekretar svetske organizacije.

On je rekao da u „današnjem multipolarnom svetu“ ne postoje mehanizmi kao za vreme Hladnog rata za „upravljanje odnosima supersila“.

„Naš svet ulazi u doba haosa… opasnog i nepredvidivog gde svi rade šta hoće potpuno nekažnjeno““, upozorio je on dok traju razorni sukobi u Ukrajini, Sudanu, na Bliskom istoku i drugde, sa milionima ljudi koji su raseljeni zbog borbi i kojima je potrebna pomoć.

Gutereš je ohrabrio svetske lidere da iskoriste priliku „Samita budućnosti“ koji će se održati u septembru u Njujorku na marginama godišnje Generalne skupštine kako bi „oblikovali multilateralizam u godinama koje dolaze“.

Gutereš, koji je rešavanje klimatskih promena postavio kao prioritet pošto je preuzeo dužnost 2017. godine, ponovio je da ta kriza „ostaje odlučujući izazov našeg vremena“ i pozvao čovečanstvo da „se pomiri s planetom“.

„Čovečanstvo je vodilo rat koji možemo samo izgubiti: naš rat sa prirodom. To je luda borba da se izabere“, rekao je Gutereš.

(RSE/AFP/Reuters, foto: Beta-AP)