Skip to main content

Poverenica: Izjava Nestorovića ponižavajući i uvredljiv govor i za svaku je osudu

Info 07. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Ponižavajući i uvredljiv govor zabranjen je Zakonom o zabrani diskriminacije i za svaku je osudu"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kometar narodnog poslanika Branimira Nestorovića na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, koji je ponašanje opozicije opisao rečima: „Cigani, ciganija“.

Ponižavajući i uvredljiv govor koji predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lice na osnovu njihovog ličnog svojstva, zabranjen je Zakonom o zabrani diskriminacije i za svaku je osudu, rekla je za N1 poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom snimka na kome narodni poslanik Branimir Nestorović komentariše dešavanja u skupštinskim klupama sa „cigani“ i „ciganisanje“.

Prethodno je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 saopštiila da je podnela Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu zbog, kako su naveli, rasističke izjave narodnog poslanika Branimira Nestorovića.

Na ovu izjavu reagovala su i romska udruženja, a pokret Opre Roma Srbija saopštio je da izražava veliku zabrinutost zbog „skandaloznog i diskriminatornog postupanja“ novoizabranog narodnog poslanika.

„Poznati lekar, a sada narodni poslanik je dužan da u obavljanju poslaničke funkcije postupa u javnom interesu građana kojima je odgovoran za svoj rad, kao i Romima koji su ravnopravi građani ovog društva… Ovakvim postupanjem dr Branimir Nestorović pokazuje da nije narodni poslanik svih građana, već da svojim diskriminatornim postupanjem podupire mržnju, rasizam i netrpeljivost prema romskoj zajednici, jednoj od najvećih nacionalnih manjina u Srbiji i dovodi u pitanje svoje dalje postupanje u radu Narodne Skupštine Republike Srbije“, navodi ovaj pokret u saopštenju.

Osnivač Fondacije Romi za demokratiju Mensur Haliti ocenio je da izjava Nestorovića odražava štetne stereotipe i diskriminaciju prema Romima, manjini koja se bori protiv marginalizacija i predrasuda.

„Ovaj incident ne samo da krši temeljne principe, već i ističe šire društvene probleme polarizacije i netolerancije. Kada izabrani predstavnici koriste takvu retoriku i diskriminatorno ponašanje, to dodatno deli društvo i podriva poverenje u naše političke institucije“, navodi se u pisanoj izjavi Halitija.

(tekst i foto: N1)