Skip to main content

Bebac predao zahteve ministarki zdravlja za bolje uslove u porodilištima

Vojvodina 07. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Prisustvo bliske osobe, poput partnera ili člana porodice, može značajno umanjiti stres, anksioznost i osećaj usamljenosti"

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada predao je danas zahteve ministarki zdravlja Srbije Danici Grujičić za bolje uslove u porodilištima, sa posebnim akcentom na smanjenje akušerskog nasilja.

Bebac je predložio ministarki da se obezbedi dovoljan broj lekara i medicinskog osoblja u porodilištima, jer je to ključno za prevenciju akušerskog nasilja, pošto omogućava pružanje adekvatne i pažljive zdravstvene nege tokom porođaja.

“Nedostatak medicinskog osoblja može dovesti do preopterećenosti, stresa i nedovoljne pažnje prema pacijentkinjama povećavajući rizik od neželjenih incidenata i neljudskog postupanja”, naveo je Bebac na sastanku sa ministarkom.

Dodali su i da je potrebno hitno obezbediti procedure i protokole za lekare i za trudnice, za sigurnost pacijentkinja i medicinskog osoblja, ali i uvesti jasan kodeks ponašanja za lekare i osoblje.

Bebac je zatražio i da se obezbedi bezbolniji porođaj ne samo epiduralnom anestezijom, pošto u porodilištima periodično nedostaju adekvatni analgetici.

“Terapija bola zagarantovana je Zakonom o pravima pacijenata. Neophodno je da svaka pacijentkinja ima dostupnost obezboljavanja porođaja kako bi lakše prošla kroz celokupno iskustvo. Ovom terapijom porođaj se olakšava pacijentkinji, ali i osoblju jer je pacijentkinja usmerena na saradnju sa osobljem i lakše se može komunicirati. Na duge staze obezbediti epidural u svim porodilištima”, naveli su.

Dodali su da je porodiljama neophodno omogućiti i pratnju na porođaju, jer pruža emocionalnu podršku i sigurnost trudnici tokom ovog intimnog i često mukotrpnog procesa.

“Prisustvo bliske osobe, poput partnera ili člana porodice, može značajno umanjiti stres, anksioznost i osećaj usamljenosti, čime se poboljšava celokupno iskustvo porođaja”, naveo je Bebac.

(Autonomija/Beta, ilustracija: Bebac)