Skip to main content

Generalni sekretar UN-a: Medijske slobode ‘napadnute’ diljem svijeta

Planeta 03. maj 2023.
2 min čitanja

Novinari su zlostavljani, zatvarani ili ubijani diljem svijeta, upozorile su međunarodne organizacije i medijske kuće

Medijske slobode vitalan su element ljudskih prava no napadnute su diljem svijeta, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, uoči 30. Svjetskog dana slobode medija.

Novinari su zlostavljani, zatvarani ili ubijani diljem svijeta, upozorile su međunarodne organizacije i medijske kuće.

“Medijske slobode vitalan su element ljudskih prava. No na sve strane svijeta, medijske slobode napadnute su”, kazao je Guterres u video poruci objavljenoj na konferenciji u organizaciji UNESCO-a (UN-ova agencija za nauku, kulturu i obrazovanje) u sjedištu UN-a u New Yorku.

Novinari i drugi medijski djelatnici izravna su meta na mreži i izvan nje dok obavljaju svoj vitalno važan posao. Svakodnevno su zlostavljani, zastrašivani, pritvarani, zatvarani”, rekao je Guterres.

U 2022. ubijeno 55 novinara

Prvi čovjek UN-a nije citirao nijedno ime, nijednu zemlju, no drugi sudionici izdvajali su pojedinačne situacije, primjerice američkog novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha koji je u ruskom zatvoru optužen za špijunažu, što on odbacuje.

“Dolazim iz zemlje, Irana, gdje je zločin biti novinar. Iz zemlje sam u kojoj biti novinar, građanin novinar može voditi u zatvor”, rekla je novinarska i borkinja za prava žena Masih Alinedžad, koja živi u Sjedinjenim Državama.

Prema podacima Reportera bez granica, u cijelom svijetu ubijeno je u 2022. godini 55 novinara i suradnika u medijskoj djelatnosti dok su obavljali svoj posao.

Takva je situacija “neprihvatljva”, rekla je direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay i rekla da su brojni novinari ubijani “u vlastitom domu, često pred porodicom”.

Digitalno doba

U 30 godina ostvaren je napredak u medijskim slobodama, posebno u pogledu zakona kojim se garantira pravo na pristup informaciji, no “ništa od toga nije stečeno” i iznova se mora braniti.

Osim napada na novinare, “digitalno doba preinačilo je cjelokupni informativni prostor”, istaknula je i naglasila “upravo sada novinari su potrebniji nego ikada prije”.

Potrebni su zato što je “istina ugrožena dezinformacijom i govorom mržnje što nastoji izbrisati granice između činjenice i fikcije, između znanosti i urote”, rekao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a izrazio je posebno zabrinutost “zbog porasta koncentracije medijske industrije u rukama nekolicine i zbog propasti brojnih nezavisnih medija”.

Lavine dezinformacija

Direktor New York Timesa A. G. Sulzberger upozorio je da se na “internetu valja lavina dezinformacija, propagande, komentara, senzacionalističkog sadržaja koja potapa ekosustav informacija i potapa vjerodostojnog novinara”

“Kada slabe medijske slobode, slijedi uvijek erozija demokracije. Ta slabost medijskih sloboda poklapa se s destabilizacijom demokracija i jačanjem autokracija”, rekao je.

Zato države moraju hitno ojačati i obnoviti svoju obvezu da štite i promiču slobodne, nezavisne i pluralističke medije, kazali su u zajedničkoj izjavi izvjestitelji za slobodu izražavanja iz UN-a, Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS), Organizacije američkih država i Afričke komisije za ljudska prava i prava naroda.

“Nažalost, cenzura je postala pozicija kojom vlade po defaultu kontroliraju društvo i oblikuju ga po svojoj volji”, rekla je Agnès Callamard, glavna tajnica organizacije za ljudska prava Amnesty International.

(Agencije, Foto: Beta)