Skip to main content

Odložena projekcija dokumentarnog filma „Pakao na zemlji banatskoj“

Info 03. maj 2023.
< 1 min čitanja

Kineski investitor prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima

Projekcijadokumentarnog filma „Pakao na zemlji banatskoj“, autora Darka Špera, koja je trebao da bude održana 4. maja u 18 sati u Društvenom centru Oktobar u Beogradu, otkazana je zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi.

Više od godinu dana nakon medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo događalo mesecima u industrijskoj zoni na obodu Zrenjanina.

O događajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu „Pakao na zemlji banatskoj“ govore oni koji su u njemu direktno učestvovali.

Njihova ocena je jedinstvena, kineski investitor prekršio je osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima.

Svi vijetnamski radnici vratili su se u zemlju porekla. Država Srbija ni na koji način nije ih zaštitila. Postavlja se pitanje ko je sledeći?

Film je nastao u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ovaj film nastao je u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine u okviru projekta „Next Stop, Zrenjanin: Linglong and the Roads of Modern Slavery“.

Projekat je deo Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Publika će o novom terminu organizovanja projekcije biti blagovremeno obaveštena.

(Autonomija)