Skip to main content

G7 neće priznati okupaciju Krima

Planeta 18. мар 2021.
< 1 min čitanja

G7 neće priznati „pokušaje Rusije da dobije legitimitet za okupaciju“ Krima, saopštila je danas grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta dok su sve veće napetosti u odnosima sa Moskvom.

„Nedvosmisleno osuđujemo privremenu okupaciju Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od strane Rusije“, navodi se u saopštenju. „Ne priznajemo i nećemo priznati pokušaje Rusije da dobije legitimitet za tu okupaciju“, dodaje G7.

To saopštenje je u skladu sa onim što je američki predsednik Džo Bajden rekao krajem februara da „nikada“ neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

Bajden je juče nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina „ubicom“ što je razbesnelo Moskvu.

U sukobima ruskih i ukrajinskih snaga poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, a proruske snage na istoku Ukrajine pobunile se protiv vlasti u Kijevu.

„Sedam godina nakon nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja od strane Rusije, potvrđujemo nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u međunarodno priznatim granicama“, istakli su ministri spoljnih poslova zemalja G7 (Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija), kao i visoki predstavnik Evropske unije.

Oni ističu da je Rusija, „upotrebom sile nad teritorijalnim integritetom Ukrajine, otvoreno prekršila međunarodno pravo i prekršila te principe“.

Zemlje G7 su istakle da se „oštro protive kontinuiranoj destabilizaciji Ukrajine od strane Rusije, a posebno njenim potezima u oblastima Donjecka i Luganska i pored obaveza koje je preuzela u okviru sporazuma iz Minska“.

U saopštenju se ističe da je potrebna „puna primena sporazuma iz Minska“. „Rusija je sukobljena strana na istoku Ukrajine, a ne posrednik„, poručuje G7.

(Beta-AFP)