Skip to main content

Forum pisaca osudio izbacivanje aktivista iz kasarne u Novom Sadu

Vojvodina 10. феб 2012.
< 1 min čitanja

Forum pisaca osudio je danas isterivanje aktivista Društvenog centra iz kasarne “Arčibald Rajs” u Novom Sadu i pozvao nadležna ministarstva da ustupe javne prostore na korišćenje građanima.

Forum pisaca je u saopštenju za javnost naveo da je pretvaranje napuštenih javnih prostora u društvene centre odavno postala praksa u gradovima Evrope i sveta, te da ovakve “represivne mere podsećaju na dešavanja iz ne tako daleke prošlosti i praksu da država primenjuje silu protiv svojih građana”.

“Umesto da država ohrabri entuzijazam građana Novog Sada, ona je nakon tri nedelje izbacila aktiviste iz prostora kasarne, zaključala kapiju i onemogućila pristup u ovaj javni prostor, koji godinama stoji prazan i vojska ga ne koristi”, navodi se u saopštejnu.

Forum pisaca je podsetio da je za tri nedelje, koliko su aktivisti boravili u kasarni, organizovan niz besplatnih programa za građane, te da su Novosađani, bez ičije podrške sredili prostor kasarne.

“U situaciji sveopšte društvene letargije i apatije, Društveni centar je pokazao da, uz malo entuzijazma i dobre volje, stvari u veoma kratkom vremenu mogu da se pokrenu sa mrtve tačke”, kaže se u saopštenju.

Forum pisaca, koji je nastao 1998. godine kao neformalna organizacija pisaca, je poručio da podržava svaku inicijativu da se napušteni javni prostori u celoj Srbiji ustupe na korišćenje građanima “u svrhu opšteg dobra”.

Aktivisti Društvenog centra su od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. godine boravili u bivšoj kasarni “Arčibald Rajs” gde su organizovali koncerte, predstave, radionice i performanse, zahtevajući od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama.

(Beta)