Skip to main content

Forum beogradskih gimnazija: Odluka o ranijem završetku godine ishitrena

Građani 02. jun 2023.
< 1 min čitanja

Zaključkom o ranijem završetku nastavne godine Vlada je nanela više štete nego koristi obrazovnom sistemu Srbije

Forum beogradskih gimnazija ocenio je da je odluka Vlade o ranijem završetku nastavne godine ishitrena i nedovoljno promišljena i pozvao Vladu i Ministarstvo prosvete da još jednom preispitaju tu odluku i pruže učenicima mogućnost da završe školsku godinu na koliko-toliko regularan način, kako je i planirano školskim kalendarom.

Zaključkom o ranijem završetku nastavne godine Vlada je nanela više štete nego koristi obrazovnom sistemu Srbije, ozbiljno poljuljanom nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ početkom maja, naveo je Forum u saopštenju.

Kako se dodaje, indikativno je da zaključak Vlade nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi moglo ukazivati da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici.

Forum ne smatra odluku o skraćenju nastavne godine u velikoj meri spornom jer nije prvi put da se dešava, ali je problematičan način na koji je odluka doneta i trenutak u kojem je doneta.

Apsolutno smo sigurni da bi prekid školske godine neposredno nakon tragedije u „Ribnikaru“ bio potpuno opravdan, naveo je Forum, uz podsećanje da je Ministarstvo prosvete tada insistiralo da se već sutradan sve škole, osim „Ribnikara“, vrate normalnoj nastavi, kao da se ništa nije dogodilo.

Takođe, kada su nastavnici odlučili da iz poštovanja prema stradalima ne održe nastavu tokom jednog dana, iz nadležnog Ministarstva zamerano im je što u tom trenutku nisu sa svojim učenicima, ukazao je Forum.

„Nejasno je šta je razlog za promenu stava mesec dana kasnije, ali smo sigurni da ovakva odluka neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti, kao ni oporavku društva u celini“, istakao je Forum.

(FoNet, Foto: Pixabay)