Skip to main content

Fondacija Slavko Ćuruvija zabrinuta zbog opoziva tužioca u slučaju novinara Jovanovića

Info 22. apr 2021.
2 min čitanja

Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) saopštila je da je zabrinuta zbog odluke republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da oslobodi vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj.

Iz te fondacije navode da su nepodeljena ocena javnosti, medijske zajednice i Milana Jovanovića da je zamenik tužioca Milovanović pokazao izuzetnu profesionalnost i da su njegov angažman i upornost doprineli da jedno od najvažnijih suđenja za napade na novinare u poslednjih nekoliko godina dođe do prvostepene presude.

Portal Cenzolovka objavio je danas da je Milovanoviću onemogućeno da nastavi predmet sve do konačne pravnosnažne presude, uprkos njegovoj želji i insistiranju.

“Odluka Zagorke Dolovac je lična, doneta zakonito, ali nije morala biti takva, pogotovo zato što je drugim tužiocima angažovanim u Državnom veću tužilaca bilo dozvoljeno da do pravnosnažnosti vode značajne predmete kao što je ovaj”, navela je Fondacija.

Istiću da ovom odlukom, optužnicu protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i njegovih saučesnika u paljenju kuče Milana Jovanovića, u nastavku procesa neće braniti tužilac koji ju je i pisao, i koji o ovom predmetu zna najviše.

“Istovremeno, sudija Slavko Žugić, koji je okončao prvostepeni postupak, otišao je u penziju, a novi sudija u ovom slučaju nije dodeljen ni dva meseca nakon prvostepene presude“, ocenila je SĆF.

Istakli su da ovakav rasplet postupka za paljenje kuće Milana Jovanovića onespokojava sve novinare koji trpe pretnje i napade u Srbiji i uliva strah da bi ovo suđenje moglo da se pretvori u još jedan maratonski proces, kao što je i onaj za ubistvo Slavka Ćuruvije.

NUNS: Obeshrabrujuća odluka o razrešenju Milovanovića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovacda preispita svoju odluku o razrešenju zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića koji je učestvovao u predmetu paljenja kuće novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića.

NUNS je naveo da je Dolovac donela odluku o razrešenju Milovanovića, iako je Zakonom o Državnom veću tužilaca propisano da se može osloboditi vršenja funkcije zamenik javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća.

Po oceni NUNS-a Milovanović od početka prati taj slučaj, a odluka tužiteljke “ne uliva nadu” u budućnost tog sudskog procesa, jer je zamenik tužioca razrešen pošto je prvostepena presuda “napadnuta” sa četiri žalbe odbrane na Apelacionog sudu.

“Ova prvostepena presuda doneta je pre dva meseca i u njoj se osuđuje bivši gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković na 12 i po godina godina zatvora”, podsetio je NUNS.

(Beta, Foto: N1)